El Periódico - Català

La inversió immobiliàr­ia creix el 50% aquest any a Catalunya

El ‘boom’ hoteler concentra la recuperaci­ó del sector

- OLGA GRAU MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

La inversió immobiliàr­ia a Catalunya pujarà aquest any a 1.500 milions d’euros, el 50% més que els 1.000 milions que va acumular l’any passat. A Espanya, el sector mobilitzar­à recursos per valor de 7.500 milions, respecte als 5.000 milions realitzats l’any 2013. El sector hoteler a Catalunya serà un dels que generaran més operacions, sobretot per la transacció pendent de la torre Agbar, el futur hotel del passeig de Gràcia amb Diagonal, a més de l’establimen­t que es posarà en marxa en l’antiga seu de Henkel, entre altres. Són les xifres amb què treballa la consultora CBRE, i en què coincideix­en Aguirre Newman, Jones Lang Lasalle (JLL) i Cushman & Wakefield. Els responsabl­es d’aquestes empreses a Catalunya han participat en una taula rodona organitzad­a per EL PERIÓDICO sobre la situació del sector.

Els experts assenyalen que en el conjunt d’Espanya les operacions de més volum seran les de vendes de centres comercials, mentre que a Catalunya l’estrella serà el sector hoteler, que compta amb unes previsions d’inversió que s’acosten als 350 milions, enfront als 170 milions del 2013.

El sector immobiliar­i, al qual, juntament amb la banca, s’assenyala com el gran causant de la bombolla i de la debacle econòmica, comença ara a despertar-se. Els experts reconeixen que s’han fet les coses malament. «L’endeutamen­t a baix cost va fer que fessin inversions que no tenien sentit», assenyala el vicepresid­ent de CBRE, Enrique Martínez.

Els temps han canviat i ara s’imposa abans d’iniciar qualsevol projecte immobiliar­i assessorar-se bé i analitzar-ne el sentit i la rendibilit­at econòmica, «No es pot fer una cosa a qualsevol preu», afirma Jordi Toboso, director de JLL. És bàsic apostar «per la innovació en producte i en processos», afegeix Oriol Barrachina, de Cushman & Wakefield.

El principal error en què es va incórrer en la bombolla va ser llançar projectes finançats estrictame­nt amb deute, perquè la devolució estava condiciona­da a vendre el producte immobiliar­i amb grans plusvàlues, suficients per tornar el préstec i emportar-se un impor-

Enrique Martínez VICEPRESID­ENT DE CBRE «A BCN passarà com a Dublín: les rendes en oficines pujaran el 25% en quatre anys» Anna Gener DIRECTORA D’AGUIRRE NEWMAN «No hi ha cap símptoma que hi hagi excés d’oferta en el sector hoteler» Jordi Toboso DIRECTOR JONES LANG LASALLE (JLL) «S’ha de posar la vela quan bufa el vent i aprofitar el turisme per al comerç»

tant guany. Els directius consideren que a partir d’ara l’immobiliar­i haurà de buscar fonts de finançamen­t alternativ­es. «Estan venint nous jugadors per al finançamen­t», afirma Anna Gener, d’Aguirre Newman. Els projectes que es posaran en marxa en el futur no estaran finançats per la banca convencion­al, sinó que al darrere hi haurà altres estructure­s completame­nt diferents com socis capitalist­es, fons i family offices. En aquest sentit destaca l’eclosió de nous vehicles financers com és el cas de les societats immobiliàr­ies ( socimis), que captaran estalvis i estaran al darrere de moltes inversions.

SEGMENT D’OFICINES L’ESTOC S’HA QUEDAT OBSOLET

Un dels aspectes que més clara3 ment mostren el canvi de dinàmica del sector és el mercat d’oficines. La disponibil­itat és limitada i el parc envelleix. «Tenim un estoc disponible suposadame­nt suficient, però és obsolet. A Barcelona teníem un mercat de 250.000 metres quadrats nous i des que es va acabar la confiança no hi ha ni una sola grua», diu Oriol Barrachina, director de Cushman & Wakefield.

El pèndol de l’oferta ha arribat a l’extrem més baix, cosa que inevitable­ment es traduirà en el repunt

Oriol Barrachina DIRECTOR CUSHMAN & WAKEFIELD «Els que estem aquí hem fet almenys un procés de venda de centre comercial»

de preus i rendes. «A Barcelona passarà com a Dublín: les rendes en els pròxims quatre anys pujaran entre el 20% i el 25%», explica Martínez. L’activitat a Irlanda torna a moure’s a l’alça. «I les empreses tornen a pensar a instal·lar-se al centre de la ciutat » , afegeix.

En aquests moments hi ha dos grans usuaris que busquen oficines, la Generalita­t i Aigües de Barcelona. I «tenen molt poques op-

cions», diu Gener. «Segur que s’ubicaran; però, un cop absorbeixi­n la quantitat de metres quadrats que necessiten, la taxa de disponibil­itat baixarà notablemen­t i les rendes pujaran», explica. «Els diria als promotors que posin projectes en marxa ja en segons quines zones», puntualitz­a Toboso.

CENTRES COMERCIALS MOLTES OPERACIONS EN MARXA

¿Quants centres comercials estan 3 a la venda en aquest moment? «Jo diria que estan tots a la venda. La qüestió és el preu», sentencia Toboso. La realitat és que és el sector que més operacions ha realitzat el 2013 i que previsible­ment mantindrà la dinàmica aquest any. Una mica més precís, Martínez afirma: «Hi pot haver quatre o cinc processos oberts de competènci­a a Espanya». «Tots els que estem aquí almenys n’hem fet un», postil·la Barrachina. L’últim moviment és el Northwood Investors amb la compra de 64.000 metres quadrats de Diagonal Mar. No serà l’últim, reconeixen. «Si vols posar a la venda un centre comercial, ara tens 10 ofertes», explica Martínez.

El mateix passa si es deixa lliure un local comercial a peu de carrer en zones preferents de Barcelona. Coincideix­en en gran mesura els experts que allà hi ha massa concentrac­ió. «Barcelona encara no és Nova York, on l’oferta està molt més diversific­ada», comenta Gener. També defensen la llibertat d’horaris comercials. «S’ha de posar la vela quan bufa el vent. Ara s’ha d’aprofitar el turisme que ve per al comerç. Si tens una gran demanda, ¿per què frenar-la?», es pregunta Toboso. «Si els creueriste­s no compren aquí, compraran a Roma», sentencia Barrachina.

SECTOR HOTELER ¿ON ÉS LA BOMBOLLA? En el

3 moment en què María Reig va muntar l’Hotel Mandarín hi havia seriosos dubtes que algú estigués disposat a pagar 500 euros per habitació i nit a Barcelona. «El Mandarín és ara un dels hotels amb l’ocupació més alta d’Espanya i els preus més elevats», descriu Martínez per justificar que el segment de luxe té marge. L’interès de Hyatt, Four Seasons i altres cadenes per trobar ubicació a la ciutat dóna la raó als que creuen que «potser en el segment de tres i quatre estrelles no queda espai, però en el low cost i el luxe hi ha recorregut», diu.

«Hi ha carència a Barcelona», planteja Gener, però el problema és que «no és tan fàcil aconseguir bones localitzac­ions». I afegeix: «No hi ha símptomes que ens facin predir excés d’oferta». Una cosa que no es pot dir dels apartament­s turístics. «Hi ha tantes habitacion­s, legals i il·legals, com en tots els hotels de tres, quatre i cinc estrelles», afirma Toboso.

H

 ?? JULIO CARBÓ ??
JULIO CARBÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain