El Periódico - Català

El preu de la vivenda modera la baixada i puja en alguns llocs

La taxa interanual cau l’1,6% al març, el descens menys acusat des del 2010 Catalunya modera la caiguda al 0,4%, mentre que Madrid registra augments

-

El mercat de la vivenda podria estar deixant enrere la crisi atenent a la caiguda dels preus, de l’1,6%, registrada en el primer trimestre de l’any. Aquest descens és el menys fort des de mitjans del 2010. A més, quatre autonomies han anotat taxes positives per primera vegada també des de fa quatre anys.

El sector immobiliar­i va ser el primer a acusar la crisi. Els preus van començar a caure a mitjans del 2008 al voltant del 0,3%, de manera que registren taxes interanual­s negatives des de fa sis anys. No obstant, alguna cosa s’està movent, tot i que lentament, ja que la tendència no s’ha revertit però sí que s’ha frenat, segons l’índex de preus de vivenda elaborat per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE).

A Catalunya la caiguda en el primer trimestre va ser del 0,4%, i manté el mateix ritme de descensos en els mesos posteriors, ja que des de començamen­t d’any el preu va baixar el 0,5%.

Per classe de vivenda, les baixades menys fortes es produeixen en la vivenda nova pel que fa a taxa tant in- teranual com intertrime­stral. Entre el gener i el març el descens menys acusat de preus s’ha produït en la vivenda usada, l’1,7%, mentre que en la vivenda nova ha estat de l’1,1%.

Si es compara amb els preus vigents al tancament del 2013, es constata que la vivenda nova segueix una progressió positiva en el preu, ja que van pujar el 0,1%, mentre que els de la usada van baixar el 0,4%.

BON PRINCIPI D’ANY Totes les comunitats autònomes augmenten la se

/ va taxa anual en el primer trimestre d’aquest any i alguna d’elles registra xifres positives, tot i que encara ha de passar temps per saber si la sortida de la crisi és real.

Entre el gener i el març quatre autonomies van registrar augments de preus en vivenda en comparació amb el primer trimestre del 2013.

A Madrid, la pujada positiva per primera vegada des del 2010, va ser de l’1,9%, mentre que al País Basc (1,4%), Cantàbria (1,4%) i Balears (0,2%) són els primers increments des del 2008.

La Regió de Múrcia i Castella-la Manxa registren els increments més forts en un any, tot i que segueixen en negatiu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain