El Periódico - Català

Pista per a Hillary

publica unes memòries que fan constatar la seva voluntat de ser candidata demòcrata a la Casa Blanca

- IDOYA NOAIN NOVA YORK

A Hard choices (Eleccions difícils), les memòries de Hillary Clinton com a secretària d’Estat que surten avui a la venda, ja li han plogut qualificat­ius com «edulcorade­s» i «avorrides» .A The New York Times la crítica literària Michiko Kakutani ha constatat que el volum conté «poques notícies» . Tot i així, les vendes anticipade­s ja han arribat al milió d’exemplars. I tant l’interès pel llibre com el seu mil · limètricam­ent acurat contingut i la intensa campanya promociona­l constaten que l’exprimera dama és la candidata inevitable dels demòcrates el 2016.

Ja fa mesos que funcionen a tota màquina grups com Ready for Hillary, un supercomit­è d’acció política que com a tal no es pot coordinar oficialmen­t amb ella, però on han recalat importants estrategs tant de la seva campanya del 2008 com de la de Barack Obama el 2012. Senadors demòcrates han començat a donar suport a la seva candidatur­a. Hillary posterga l’anunci oficial, i apunta en les memòries que prendrà «aviat» la decisió, encara que l’opinió general és que ja ho ha decidit i que només espera les legislativ­es del mes de novembre. I encara que, com escrivia The Washington Post, «com més temps pugui evitar mostrar-se obertament política alhora que acumula tots els avantatges del seu estatus de favorita, millors opcions tindrà», en tot el que fa hi batega estratègia per a una carrera amb la Casa Blanca com a meta.

Filtració

Primer va arribar la filtració d’un capítol conflictiu, el de l’atemptat a Bengasi, per intentar rebaixar l’efecte dels segurs atacs republican­s. Després va concedir una entrevista a People per intentar tancar temes personals com l’efecte del cas Lewinsky. I ara arriba el llibre sencer, 656 pàgines que són, segons Time, «no unes memòries en el sentit tradiciona­l sinó un recompte delicadame­nt comissaria­t del seu temps al Departamen­t d’Estat, clarament dirigit a escorar les seves vulnerabil­itats en preparació per a una possible campanya presidenci­al», és a dir, «el treball d’algú que manté totes les seves opcions polítiques obertes», segons Kakutani

El llibre i la campanya - no-cam-

El llibre, que surt avui a la venda, ha estat titllat d’«edulcorat» i «avorrit»

panya de Clinton s’analitza també com un exercici d’equilibris­me. Arribant a assolir en les enquestes índexs del 67% quan es pregunta si se la considera una líder forta; del 60% quan es planteja si és honrada, i del 59% quan s’interroga sobre si té noves idees per al futur, l’excap de la diplomàcia s’ha d’allunyar de Barack Obama, a qui ara tan sols aproven el 43,5% dels nord-americans, segons l’última mitjana d’enquestes de Real Clear Politics.

Però Clinton tampoc pot, ni vol, semblar deslleial. «És part de la tensió de presentar-te a succeir un president: has servit en la se- va Administra­ció, has de mostrar que hi ha una història però també ser tu mateix», ha dit a Politico Lawrence Korb, del Center for American Progress.

Entreviste­s a la televisió, firmes i presentaci­ons del llibre, xerrades i conferènci­es… Ara tot s’analitzarà fil per randa. I no només les posicions polítiques en temes com la desigualta­t, sinó també la condició física de Clinton, especialme­nt després que Karl Rove assegurés que una contusió que havia patit el 2012 li ha deixat danys cerebrals.

Els republican­s també han intentat posar el dit a la llaga de l’edat (66 anys). Però Clinton ha respost amb humor. Quan algú va comparar la seva candidatur­a amb «una reposició de Las chicas de oro », ella va riure: «Va ser una sèrie de televisió molt popular i va estar en antena molt de temps». Preparats, llestos, Hillary.

H

 ?? REUTERS / JONATHAN ERSNT ?? Hillary Clinton, en un debat al Banc Mundial, fa uns dies.
REUTERS / JONATHAN ERSNT Hillary Clinton, en un debat al Banc Mundial, fa uns dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain