El Periódico - Català

Una milícia talibana assalta el principal aeroport pakistanès

Els tirotejos van durar cinc hores i van causar almenys 27 morts

- AGÈNCIES

Les motxilles estaven plenes de menjar i munició, preparades per al que es preveia com un llarg enfrontame­nt a mort amb tropes del Pakistan. Havien aconseguit penetrar en una de les infraestru­ctures més importants del país asiàtic disfressat­s d’agents de seguretat locals. Es tracta dels 10 gihadistes talibans que van assaltar diumenge a la nit l’aeroport internacio­nal Jinnah de Karachi, la capital econòmica pakistanes­a, que es va saldar amb la mort de 27 persones, entre ells els atacants, 11 guardes de l’aeroport i quatre empleats de la companyia aèria nacional Pakistan Internatio­nal Airways.

L’atac, el més espectacul­ar portat a terme en els últims anys per la insurgènci­a talibana, va tornar a posar damunt la taula la fragilitat de la situació de seguretat, així com les llacunes de l’Estat pakistanès per apuntalar la inviolabil­itat de les principals infraestru­ctures. A més a més, constituei­x un important revés per a les aspiracion­s del primer ministre, Nawaz Sharif, per iniciar un diàleg amb la insurgènci­a i per fer reviure l’economia atraient inversors estrangers. «El principal objectiu que perseguia aquest atac era danyar el Govern, incloent-hi el segrest d’avions i la destrucció d’installaci­ons estatals», va assegurar Shahidulla­h Shahid, portaveu talibà. El mòbil, d’acord amb Shahid, era venjar la mort de Hakimulà Meh-sud, líder de Tehrik-i-Taliban, caigut en un atac amb drones portat a terme pels Estats Units. PROP DE LA MITJANIT L’assalt va començar al voltant de les dotze de la

/ nit, hora local. Els 10 talibans, armats amb llançagran­ades RPG i amb rifles automàtics, van arribar en dues furgonetes a la terminal de càrrega i van intentar obrir-se pas fins a la terminal de passatgers. Després, es van dividir en dos grups, un d’ells per atacar una porta anomenada Fokker en un atac per desviar l’atenció del principal atac. «Actuaven per parelles; és per aquesta raó que els seus cadàvers van ser trobats estesos en parelles», va assegurar Raja Umar Khattab, alt oficial de la policia. Segons aquesta font, els atacants van obrir foc amb els seus llançagra- nades contra avions de passatgers, però no van arribar a aconseguir el seu objectiu. Cap passatger va resultar ferit.

La batalla a les pistes de l’aeròdrom va durar fins a cinc hores. Les cadenes de televisió van mostrar imatges de tirotejos, mentre les ambulàncie­s s’encarregav­en d’evacuar els ferits. Almenys es van poder sentir tres explosions en el transcurs dels combats.

La situació, segons l’analista pakistanès Hassan Askari, demostra el bloqueig en l’estratègia política de Xarif: «Per un costat, no està preparat, ni psicològic­ament ni ideològica­ment per atacar els rebels», però si negocia es pot enemistar «amb l’estament militar».

H

 ?? AFP / ASIF HASSAN ?? Agents policials pakistanes­os mostren els cossos dels talibans abatuts i les armes confiscade­s.
AFP / ASIF HASSAN Agents policials pakistanes­os mostren els cossos dels talibans abatuts i les armes confiscade­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain