El Periódico - Català

Londres empeny els líders de la UE a desafiar l’Eurocambra

Els països contra Juncker sumen prou vots per vetar que dirigeixi Brussel·les El Regne Unit, Suècia i Holanda demanen a Merkel que opti per un altre candidat

- ELISEO OLIVERAS

El primer ministre britànic, David Cameron, molt debilitat políticame­nt al seu país, està empenyent els altres líders de la Unió Europea (UE) a desafiar el Parlament Europeu i a elegir un candidat a presidir la Comissió Europea al marge dels proposats pels partits europeus en les eleccions del 25 de maig. En la minicimera conservado­ra a Harpsund (Suècia), Cameron, amb el suport d’Holanda i Suècia, intentava ahir a la nit convèncer la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè deixi caure la candidatur­a de l’exprimer ministre luxemburgu­ès Jean-Claude Juncker a aquell lloc clau i opti per un altre candidat aliè als plantejame­nts de l’Eurocambra.

El Regne Unit, Suècia i Holanda han transforma­t la discussió sobre un nom en una batalla política sobre la preeminènc­ia i els poders respectius del Consell Europeu, que agrupa els líders dels Vint-i-vuit, i l’Eurocambra, elegida directamen­t pels ciutadans.

Cameron, el primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, no només rebutgen que els partits europeus puguin imposar-los un can- didat, sinó que volen evitar amb aquest veto a Juncker que la maniobra dels grups parlamenta­ris condueixi a un trasllat de la iniciativa política europea cap a l’Eurocambra en detriment de la preeminènc­ia actual dels líders dels Vinti-vuit.

Malgrat el suport del Partit Po- pular Europeu (PPE), que va resultar vencedor en els comicis europeus, les possibilit­ats de Juncker de ser nominat per dirigir la Comissió Europea es dilueixen.

A més del veto britànic i l’oposició d’Holanda, Suècia i Hongria, Juncker tampoc compta amb el suport d’Itàlia. Aquests països sumen prou vots per constituir una minoria de bloqueig que impedeixi la seva nominació.

/ TRUCADES A RENZI I ORBAN Cameron va mantenir ahir noves converses telefòniqu­es amb els primers ministres d’Itàlia, Matteo Renzi, i Hongria, Viktor Orban, per assegurar-se que no recolzaran Juncker. Orban, malgrat ser del mateix PPE que Juncker, rebutja el luxemburgu­ès per qüestions d’orgull patri ferit, mentre que Renzi considera que s’ha d’«obrir una nova pàgina» a la Comissió Europea i que Juncker forma part del passat.

Cameron va aprofitar que el Partit Laborista britànic ha decidit que votarà a l’Eurocambra contra Juncker si arribés a sotmetre’s a votació el seu nomenament per destacar a través de les xarxes socials que «els principals partits britànics estan units en un punt: JeanClaude Juncker no ha de ser el president de la Comissió Europea».

«Com a líders democràtic­ament elegits d’Europa, som els que hem d’elegir qui ha de dirigir les institucio­ns», va insistir el premier David Cameron a l’arribar a Harpsund, rebutjant que s’hagi de proposar el candidat del partit més votat.

H

 ?? REUTERS / NEWS AGENCY ?? David Cameron, Angela Merkel, Frederik Reinfeldt i Mark Rutte, ahir a la localitat sueca de Harpsund.
REUTERS / NEWS AGENCY David Cameron, Angela Merkel, Frederik Reinfeldt i Mark Rutte, ahir a la localitat sueca de Harpsund.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain