El Periódico - Català

A cent dies del referèndum

La diferència entre el ‘sí’ i el ‘no’ es redueix a set punts i reanima la campanya escocesa

- BEGOÑA ARCE LONDRES

Partidaris i adversaris de la independèn­cia d’Escòcia van mobilitzar ahir els seus efectius per recordar als votants que faltaven 100 dies per a la celebració del referèndum. Els defensors del sí assegurave­n anar pel bon camí per superar els sondejos adversos i aconseguir la victòria al setembre. «Tenim temps suficient», va ser el missatge del ministre principal i impulsor de la consulta, Alex Salmond. Els independen­tistes ja compten amb 790.000 firmes donant suport a la separació del Regne Unit i esperen arribar al milió.

L’últim sondeig publicat el cap de setmana passat va reduir a set punts l’avantatge dels partidaris del no, amb el 47% de vots, enfront del 40% del sí i el 13% d’indecisos. «El problema no és el temps, és guanyar els arguments, guanyar la discussió», va declarar Salmond. «L’argument clau no només és que Escòcia serà més prospera, sinó que a més serà una societat més igualitàri­a, utilitzant els seus recursos naturals i humans al país. Si guanyem aquest argument guanyarem el referèndum».

Salmond va acusar el camp del no d’estar fent promeses enganyoses. Els tres principals partits polítics britànics, conservado­rs, laboristes i liberal demòcrates, es disposen a formalitza­r junts, possibleme­nt a final d’aquest mes, el compromís d’atorgar més poders fiscals al Parlament escocès si els escocesos rebutgen l’escissió.

«Quan els votants vagin a les urnes el 18 de setembre –va assenyalar ahir el líder del grup Millor Junts, el laborista Alistair Darling– vull que cada un sàpiga que, amb l’acord dels tres partits, hi haurà canvi i progrés per a Escòcia si continua al Regne Unit». «Oferirem la garantia d’un futur constituci­onal per a Escòcia que es correspong­ui amb el que la gran majoria dels escocesos ens han dit que volen», va afegir.

Per a Salmond, no obstant, aquestes promeses no són fiables. Els partits «estan sota pressió, perquè tenim una data per al referèndum i la possibilit­at de prendre una decisió per part de nosaltres mateixos. El que és encertat és prendre-la», va dir.

El sí està mirant d’atraure l’electorat femení, que segons les enquestes és més reticent a recolzar la ruptura amb el Regne Unit. El Govern escocès està proposant unes quotes obligatòri­es d’un mínim del 40% de dones en la direcció d’entitats públiques. Amb aquest motiu, la viceminist­ra escocesa, Nicola Sturgeon, va organitzar ahir un acte a la ciutat d’Edimburg en què van participar un centenar de dones.

H

 ?? REUTERS / DAVID MOIR ?? Confiats Salmond i la seva adjunta, Nicola Sturgeon, a Edimburg.
REUTERS / DAVID MOIR Confiats Salmond i la seva adjunta, Nicola Sturgeon, a Edimburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain