El Periódico - Català

Càrrecs de CDC veuen «lògica» la renúncia del democristi­à

Vila i Rigau insinuen que el relleu reforçarà el missatge sobiranist­a de CiU a Madrid «Com els papes i els reis, els líders canvien», assegura el titular de Territori

- JOSE RICO

Aalgun dels consellers convergent­s del Govern que ahir es van pronunciar sobre la intenció de Josep Antoni Duran Lleida de cedir la secretaria general de CiU només els va faltar fer al líder d’Unió un pont de plata. El titular de Territori, Santi Vila, i la d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, van voler treure ferro a la decisió del portaveu de la federació nacionalis­ta al Congrés, però, amb les seves paraules, van suggerir que el relleu és tota una oportunita­t perquè CiU sincronitz­i el seu missatge a Catalunya i a Madrid, on els cants a una tercera via que entona Duran dilueixen les directrius sobiranist­es que imparteix Artur Mas.

Vila, un dels dirigents de CDC que més enfrontame­nts ha tingut amb Duran en el passat, va arribar a afirmar que la marxa del número dos de CiU és «lògica» i va recórrer a la ironia al recordar que, en els temps que corren, canvien fins i tot els líders vitalicis. «De la mateixa manera que els papes i els reis canvien, també és lògic que els lideratges dels grans partits cessin en la seva activitat i aspirin a tenir altres funcions», va assegurar. Duran fa 27 anys que està al capdavant d’Unió Democràtic­a de Catalunya.

Encara que va definir el líder democristi­à com un polític «brillant» i va evitar especular sobre quin és el paper que hauria de tenir dins de CiU en el futur, Vila va donar a entendre que aquest rol no passaria per mantenir les regnes del grup al Congrés. «Ens convé molt que a Madrid tinguem lideratges forts i perfectame­nt alineats amb el projecte polític que lidera el president Mas». I, llavors, es va dirigir als periodiste­s que seguien les seves parau- les a Girona per afegir: «Per tant, us invito a avaluar la relació en funció d’aquest nivell de compromís [amb el procés sobiranist­a]».

El conseller de Territori s’alineava així amb el secretari d’organitzac­ió de CDC, Josep Rull, que diumenge va avisar Duran que si dimiteix es juga també la seva continuïta­t com a cap del grup de CiU a la Cambra baixa, càrrec que, en principi, no vol abandonar el líder d’Unió. La consellera d’Ensenyamen­t també es va remetre ahir a les paraules de Rull, però ho va aprofitar per restar importànci­a a les conseqüènc­ies de la decisió del dirigent democristi­à dins de la federació nacionalis­ta, subratllan­t que servirà per «adaptar-se als nous temps». Fins i tot va equiparar la situació actual amb la que va viure CiU quan va haver de substituir Jordi Pujol com a líder. I això que, segons Rigau, de moment només hi ha «rumors». PELEGRÍ GUARDA SILENCI El tercer conseller que ahir tenia actes oficials, el

/ democristi­à Josep Maria Pelegrí, titular d’Agricultur­a, va esquivar la premsa després d’una reunió a Madrid. El rerefons de la crisi que s’acosta a CiU per l’abdicació del Rei i el procés sobiranist­a marcaran la reunió d’avui del Govern.

H

 ?? ACN / ROGER SEGURA ??
ACN / ROGER SEGURA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain