El Periódico - Català

Gallardón demana a CiU i PNB que no usin el territori per justificar l’abstenció

-

El Govern va apel·lar ahir al «respecte institucio­nal» per intentar que CiU i el PNB desisteixi­n de la seva intenció d’abstenir-se en la votació de la llei d’abdicació. El maltractam­ent de l’Estat a Catalunya amb què la federació nacionalis­ta justifica la seva decisió és solament un pretext, segons el ministre Alberto Ruiz-Gallardón, en què s’escuda per evitar votar sí. Després de la reprimenda de la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va cridar CiU «a la reflexió», el titular de Justícia va criticar ahir que s’esgrimeixe­n arguments de «caràcter politicote­rritorial » per girar- se d’equena a «la consolidac­ió institucio­nal d’un procés de successió previst a la Constituci­ó». També el portaveu del PP al Parlament Europeu, Miguel Arias Cañete, va demanar als nacionalis­tes que reconsider­in el seu vot «en un moment clau de la història d’Espanya» i el separin del debat sobiranist­a.

Gallardón es va referir a més a l’aforament del Rei quan deixi el tron, que creu raonable i de cap manera un privilegi. El president del Congrés, Jesús Posada, va apostar per resoldre el tema «amb rapidesa» fruit d’un «ampli» acord. del partit creuen que no resultarà efectiu. Tampoc al PSC. Malgrat que el PSOE va arribar a témer que l’abstenció de CiU podria influir entre els socialiste­s catalans, cap dels seus diputats ha donat mostres d’estar disposats a desobeir la directriu.

Mentrestan­t, Pedro Sánchez, el tercer favorit per postular-se a la secretaria general del PSOE, després de Susana Díaz i Eduardo Madina, va realçar ahir la seva candidatur­a al demanar el final de la inviolabil­itat del Rei, prevista a l’article 56.3 de la Carta Magna. Segons el diputat madrileny, seria convenient abordar una discussió sobre els «privilegis» de la monarquia. Sánchez també va advocar per la llibertat de vot en el ple de demà i va explicar que a finals d’aquesta setmana anunciarà si es presenta o no al congrés del PSOE.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain