El Periódico - Català

El final de l’«encanteri»

Lluny de triomfalis­mes estadístic­s, Podem es prepara per créixer més entre els exvotants del PSOE

- IOLANDA MÀRMOL

Estan a la cresta de l’onada però no volen que esclati l’eufòria. En qualsevol força política podria córrer el cava, però a Podem no es fan aquests regals. Ni tan sols es permeten alegries en majúscules. L’enquesta del GESOP els atorga 58 escons i la màxima emoció que es permeten expressar és una discreta «il·lusió davant el canvi» . Així de tebi. Per l’eurodiputa­t Pablo Iglesias el més important no és el nombre de vots sinó que els sondejos ratifiquen el seu argumentar­i: «Que el can- vi és possible» i que es revela una tendència «al descrèdit de la casta i els partits vells» . Iglesias assegura que encara queda un llarg camí per recórrer, que segueix haventhi desnonamen­ts i que no hi ha res a celebrar.

Segons el director de campanya, Íñigo Errejón, l’enquesta demostra que s’està fent una bona feina i que, si haguessin comptat amb una campanya més llarga, Podem hauria obtingut algun eurodiputa­t més. «Resulta revelador i demostra que hi ha més possibilit­ats i més recorregut» , afirma. Per Errejón, Podem no està en el seu sostre, i la clau fonamental és la profunda ferida que s’obre en el bipartidis­me. «S’ha trencat l’encanteri que la política és tan sols cosa de dos. Ara s’obren posicions inèdites» , sentencia. Politòleg i assessor, Errrejón es vol imposar totes les prudències, però insinua que l’enquesta encara podria atorgar a Podem més escons si s’arriba a fer uns dies més tard, perquè, intueix, haurien capitalitz­at la crisi interna generada en el PSOE per l’abdicació del Rei i la possibilit­at d’un referèndum.

Fidelitzar fugues socialiste­s

Errejón és el responsabl­e de decisions que, malgrat aixecar dubtes, es van demostrar molt útils. Va ser ell qui va proposar que la imatge de la cara de Pablo Iglesias estigués a la papereta de vot perquè els electors identifiqu­essin la seva candidatur­a. I també va ser seva la decisió d’assaltar els cinturons rojos de les ciutats, els feus socialiste­s, per robar al PSOE a la seva pròpia casa. Ara, amb l’enquesta a la mà, Errejón sap molt bé que el gran repte és fidelitzar aquests exvotants socialiste­s que en les europees van apostar per Podem. Són una veta claríssima.

Segons l’enquesta, gairebé el 27% dels vots rebuts per Podem venien de caladors socialiste­s. «Ja no confien en el PSOE. Tenim la pos-

sibilitat de recollir aquest vot que portava massa temps resignants­e. Aquí els socialiste­s o vigilen o poden acabar com el PASOC a Grècia, convertits en una força minoritàri­a, perquè els ciutadans ja no regalen el seu vot permanentm­ent» , aventura. El director de campanya de Podem també considera que els grans partits, el PP i el PSOE, no estan fent una anàlisi correcta dels resultats. «En comptes de mirar la Lluna es miren el dit. Els ha pogut l’arrogància, perquè s’havien acostumat a

jugar sols» . I Podem, ¿jugarà en solitari? Iglesias segueix refredant l’idilli amb IU. Ahir, abans de volar a Brussel·les, va afirmar en un comunicat que el camí que queda per recórrer «no serà a collibè de cap partit, sinó fruit del treball de la gent» . Errejón va admetre que en els últims dies han vist les crítiques que els enviaven líders d’altres forces d’esquerra, com Equo. «Els partits vells estan nerviosos. I a Equo, suposo que estan incòmodes pel resultat» , admet.

H

 ??  ?? Íñigo Errejón.
Íñigo Errejón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain