El Periódico - Català

Un terç dels purins excedents, en l’aire

-

¿Què fer amb una tercera part de l’excedent de purins del país que no es poden destinar a fertilitza­nts? La pregunta sorgeix perquè les 29 plantes de tractament existents a Espanya estan paralitzad­es des de fa mig any per «no acumular deutes» després de l’anunci de reduir la remuneraci­ó de la producció per generar energia. I això suposa que els 2,5 milions de metres cúbics que processen anualment, l’excedent que no es pot absorbir com a adob agrari, es comencen a acumular a les granges i existeix el risc d’un vessament d’un residu al- tament contaminan­t.

L’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (Adap) ha plantejat al Govern una nova proposta de reducció esglaonada de les aportacion­s fins al 2024.

Agricultur­a va proposar transporta­r el residu a zones amb menys concentrac­ió per usar-lo de fertilitza­nt

El cost acumulat de l’opció ministeria­l és un terç més car que la solució d’Adap. Aquesta organitzac­ió afirma que la seva proposta assegura la viabilitat de les plantes durant la seva vida útil (15 anys), així com els prop de 4.000 llocs de treball que en depenen. A més es guanya temps per analitzar noves fórmules de viabilitat i el desenvolup­ament d’altres tecnologie­s. El Ministeri d’Agricultur­a va identifica­r 520 explotacio­ns agràries afectades almenys a Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Catalunya. Com a mesura a curt termini, va proposar el transport de purins a altres zones que els puguin donar sortida com a fertilitza­nts al tenir menys concentrac­ió porcina i menys vulnerabil­itat a la contaminac­ió per nitrats. AGUSTÍ SALA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain