El Periódico - Català

Disputa per l’oli

La pugna per la competènci­a sobre el control dels tastadors d’oli s’ha saldat amb una curiosa sentència del Tribunal Constituci­onal

- MARGARITA BATALLAS

Un tastador d’oli és una «persona perspicaç, sensible, selecciona­da i entrenada, que valora amb els òrgans dels seus sentits els caràcters organolèpt­ics d’un aliment» , segons la definició que apareix en un vot particular fet pels cinc magistrats progressis­tes que integren el ple del Tribunal Constituci­onal en una recent sentència sobre la competènci­a per regular aquesta activitat.

La citada definició no és casual ja que els togats discrepant­s la utilitzen per intentar desqualifi­car la decisió dels seus set col·legues d’atribuir la competènci­a del control d’aquests experts a l’Estat i no a les comunitats autònomes. Catalunya la va reclamar, via recurs, el 2008, ara els jutges conservado­rs de l’alt tribunal l’hi han pres per art d’encantamen­t.

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va regular el 2008 les condicions que han de complir els panels de tastadors d’oli d’oliva verge i va reservar a l’Estat l’autoritzac­ió d’aquests panels per a les importacio­ns i exportacio­ns. Catalunya va recórrer la norma perquè vulnerava els mecanismes de col·laboració i coordinaci­ó entre les administra- cions implicades.

No obstant, el tribunal s’ha escudat en la importànci­a del sector oleícola en l’economia i en la salut pública del país per justificar la seva decisió de deixar les coses tal com estan. Els togats assenyalen que Espanya és el «primer productor i exportador mundial d’oli d’oliva i d’olives de taula, amb la superfície d’oliverar més gran i el nombre més alt d’oliveres» . I sostenen que la rellevànci­a del mercat de l’oli justifica

L’alt L’alt tribunal tribunal s’inclina a favor de mesures homogeneït­zadores fins i tot per a tasts regulats per la CE

«l’adopció de mesures homogeneït­zadores» en la seva valoració.

Davant d’aquest argument, els progressis­tes acusen els seus companys de «construir de forma altament voluntaris­ta» una interpreta­ció per vincular la labor d’aquests tastadors amb el règim duaner i aranzelari per la quantitat d’oli que Espanya exporta.

Els discrepant­s insisteixe­n a dir que el treball d’aquests experts no té res a veure amb aquests règims perquè el que fan és «un control de la qualitat del producte a efectes d’atorgar-li la correspone­nt denominaci­ó i origen» . I és que els tastadors decideixen si els olis en funció de la seva olor són «ametllats, aspres, cuits o cremats» . I per a això han de seguir les normes establerte­s per la Comunitat Europea que fixa el tipus de copa que s’ha d’utilitzar en cada tast, determina que prenguin rodanxes de poma per evitar la barreja de sabors i disposa que tinguin a la seva disposició un got d’aigua a temperatur­a ambient i recomana que el tast es faci al matí, «per ser el període òptim de percepció per a l’olfacte i el gust» .

El vot particular apostava per atendre la demanda de Catalunya al considerar que la norma qüestionad­a «configura una mena de control estatal sobre les actuacions autonòmiqu­es que resulta incompatib­le amb el principi d’autonomia» . I aquests jutges assenyalen que la coordinaci­ó en aquesta matèria s’hauria de fer amb el sistema de distribuci­ó de competènci­es i no a través de l’establimen­t de controls sobre l’actuació autonòmica. I és que amb l’or líquid hem topat.

H

 ?? RAMON GABRIEL ??
RAMON GABRIEL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain