El Periódico - Català

El deute espanyol paga menys interessos que el d’Estats Units

El bo a 10 anys se situa en el 2,575% en la compravend­a entre inversors La prima de risc cau a 120 punts bàsics, el seu mínim des del maig del 2010

- P. ALLENDESAL­AZAR

Les mesures excepciona­ls contra la deflació i l’euro car adoptades la setmana passada pel Banc Central Europeu (BCE) han contribuït a desinflar el deute espanyol fins a nous mínims històrics. L’interès del bo espanyol a 10 anys en la compravend­a entre inversors privats va baixar ahir fins al 2,575%, i així va quedar per sota del seu equivalent dels Estats Units (2,613%) per primera vegada des de l’abril del 2010.

Les diferents etapes de l’estratègia de política monetària dels bancs centrals –la Reserva Federal ja està en fase de retirada d’estímuls– expliquen en bona part aquesta situació, ja que la nota creditícia del país americà està entre set i vuit esglaons per sobre d’Espanya per a les agències de qualificac­ió.

Amb tot, la vicepresid­enta, Soraya Saénz de Santamaría, va subratllar ahir que la millora de la situació del deute als mercats és fruit també de l’«ampli procés de reformes del Govern» i «confirma la confiança plena» dels inversors en l’economia espanyola. FORA DE LA FAMÍLIA La prima de risc, va dir en broma, ja no forma part «de

/ la família» i el seu actual nivell suposa «confiança en vena». Així, la dife- rència entre l’interès del bo espanyol a 10 anys i l’alemany de referència (1,379%) en la compravend­a entre inversors privats va caure ahir a 120 punts bàsics, el seu nivell més baix des del maig del 2010.

També van baixar els indicadors de risc de la resta de països europeus que han estat a la diana durant la crisi de l’euro: Itàlia (133), Portugal (199) i Grècia (434). La millora respon tant a la caiguda de l’interès del bo d’aquests països com a la lleugera pujada del rendiment de l’alemany. És habitual en moments com l’actu- al, en què el BCE inundarà de liquiditat el mercat, que els inversors optin per títols que els suposen assumir una mica més de risc que el valor refugi que és el deute germànic, però que els ofereix més rendibilit­at.

La borsa també va continuar amb la millora iniciada des de l’anunci del BCE. L’Ibex 35 va registrar una alça del 0,9%, fins arribar als 11.164,1 punts, el seu nou màxim des de l’abril del 2010. En les tres sessions transcorre­gudes des de la intervenci­ó de Draghi, ja acumula una pujada del 3,8%.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain