El Periódico - Català

Àngel i dimoni de l’inversor

- PABLO Allendesal­azar

És un recurs narratiu que hem vist desenes de vegades per representa­r el debat interior d’un personatge: un àngel apareix a la seva espatlla dreta aconsellan­t-li que actuï bé, mentre que un dimoni a l’esquerra l’empeny al mal. Però encara que ens pugui semblar més o menys contempora­ni, té segles d’història.

Ja a El Pastor d’Hermes, una obra cristiana del segle II que va estar a punt d’entrar en el Nou Testament, se li advertia al protagonis­ta que «hi ha dos àngels en cada home: un de justícia i un altre de maldat». Sense aquesta connotació de debat ètic, els inversors també semblen comptar amb àngels i dimonis, que els empenyen a vendre i comprar.

Els primers són els prudents i quan creuen que l’inversor està arriscant els seus diners en excés li aconsellen desfer posicions per embutxacar-se les plusvàlues latents. Van ser els que van entrar en acció tímidament a mitja sessió d’ahir, moderant les pujades amb què van arrencar les borses encara animades per les mesures extraordin­àries anunciades la setmana passada pel BCE.

Amb tot, les seves veus van quedar finalment en no-res davant la dels dimonis, que empenyen a assumir riscos i comprar per augmentar els guanys futurs. L’Ibex 35, així, va pujar el 0,9%, fins als 11.164,1 punts, el seu nou màxim des del maig del 2010. En les tres sessions transcorre­gudes des de l’anunci de Draghi, ja acumula una alça del 3,8%. La prima de risc va caure a 120 punts bàsics, amb l’interès del bo a 10 anys per sota del dels Estats Units.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain