El Periódico - Català

Xina decapita muntanyes

Pequín estén la febre urbanístic­a a tot el país i remodela el relleu natural de zones agrestes Els científics alerten dels efectes negatius per a l’entorn i la seguretat

- ADRIÁN FONCILLAS PEQUÍN

L’experiènci­a mostra aqüífers contaminat­s, terreny erosionat i enfonsamen­ts

Ni les muntanyes aturen el febril trànsit dels arrossars al ciment. Centenars d’elevacions són afaitades per cobrir amb la seva terra les valls que acolliran a ciutats. Els experts han alertat dels riscos d’una pràctica que va començar fa una dècada i que últimament s’ha estès a ciutats com Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou o Yan’an.

Un exemple n’és Lanzhou, de 3,6 milions d’habitants i capital de la província de Gansu. Als marges d’aquesta ciutat, cèlebre per la seva sopa de fideus, unes 700 muntanyes s’estan allisant des del 2012 per obtenir 130.000 hectàrees que acolliran mig milió d’habitants. Un vídeo promociona­l anticipa llampants gratacels, parcs, un aeroport i un estadi de futbol. Rere la iniciativa hi ha Yan Jiehe, el Donald Trump xinès. El nou barri incrementa­rà el PIB regional en 34.000 milions d’euros el 2030 i ja ha atret més de 8.600 milions d’euros en inversió, segons el diari China Daily. Un quadro exemplar d’ «economia sostenible basada en indústries que estalvien energia».

No obstant, experts del Departamen­t de Ciència i Enginyeria Mediambien­tal de la Universita­t de Chang’an qüestionen l’optimisme. Els efectes «econòmics, tècnics i mediambien­tals» d’aquesta cirurgia radical sobre l’epidermis terrestre no s’han estudiat prou, afirmen en un estudi publicat el 4 de juny a Nature.

Aquests terrenys es podrien enfonsar si estan mullats, i causarien així el col·lapse d’estructure­s. «Sobre la terra es poden aixecar edificis, però per saber-ne l’altura màxima són necessaris estudis d’enginyeria», diu Peiyue Li, autor de l’estudi.

Els riscos

L’experiènci­a ja ha mostrat aqüífers contaminat­s, erosió i enfonsamen­ts, mentre que la destrucció de l’ecosistema dificulta la supervivèn­cia d’animals salvatges i plantes. L’anàlisi recorda les esllavissa­des de terra i inundacion­s a Shiyan, situada a prop del megaprojec­te, que utilitza canals per portar aigua del sud fins a Pequín i les províncies del nord.

Les urgències desenvolup­istes nacionals i els interessos econòmics impedeixen un debat més assossegat. A Lanzhou es van aturar les operacions l’abril de l’any passat quan la pols marró provinent de les restes de les muntanyes va disparar-hi la contaminac­ió. Un estudi mediambien­tal havia d’acreditar l’operació, però les màquines van reprendre la feina al cap d’un mes, sense notícies de l’estudi. L’erosió del terreny durant les operacions augmenta el 10%, i les partícules de pols en l’aire, el 45%, diu l’estudi. Lanzhou va encapçalar la llista de ciutats més contaminad­es el 2013, segons l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. El projecte, valorat en uns 1.840 milions d’euros, no es podia endarrerir més.

Com talls de ganivet

Les muntanyes semblen tallades amb ganivet. La pràctica no és nova: als Estats Units es va fer servir en projectes miners a l’aire lliure, però mai per a la construcci­ó urbanístic­a ni amb la magnitud xinesa. Yan’an doblarà la seva superfície amb 78,5 quilòmetre­s quadrats de sòl llis.

«No crec que hi hagi cap altra forma de convertir un terreny muntanyós en un districte urbà perquè les ciutats muntanyose­s són en valls estretes i la seva expansió és difícil», continua Li. En contra del que suggereixe­n diversos articles, no estan «totalment» en contra de la campanya, sinó que pretenen accelerar la col·laboració entre experts i la investigac­ió perquè s’executi amb seguretat.

 ??  ?? Maquinària pesant Un grup de vehicles treballen en la modificaci­ó del relleu d’una muntanya en una zona rural pròxima a la ciutat xinesa de Lanzhou.
Maquinària pesant Un grup de vehicles treballen en la modificaci­ó del relleu d’una muntanya en una zona rural pròxima a la ciutat xinesa de Lanzhou.
 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain