El Periódico - Català

Greenpeace alerta sobre els pous petrolífer­s al Mediterran­i

Assegura que el que se n’extragués no cobriria ni la meitat del consum anual espanyol Demana aturar l’activitat de forma «immediata» i una llei que la impedeixi

- LAURA L. DAVID VALÈNCIA

El dany ecològic seria irreparabl­e i el petroli que s’extragués, encara que es destinés íntegramen­t al consum espanyol –no és el cas, ja que seria propietat privada–, insuficien­t. Amb aquesta contundènc­ia va resumir ahir Julio Barea, responsabl­e de Greenpeace, la campanya Petroli no, ni aquí ni a l’Àrtic, que l’organitzac­ió ha posat en marxa al seu emblemàtic vaixell Rainbow Warrior. Amb ella s’uneixen a les demandes de les àrees afectades per les prospeccio­ns petrolífer­es i reclamen la paralitzac­ió immediata d’aquestes pràctiques a Espanya i una llei que les prohibeixi.

El vaixell amb què Greenpeace ha lliurat infinitat de batalles va atra- car a València i es va sumar a responsabl­es d’Aliança Mar Blava, Petroli No-Columbrete­s Netes i l’Oficina d’Acció Global del Cabildo de Lanzarote/Save Canàries per advertir també sobre l’impacte negatiu en el turisme i la pesca de les zones limítrofes a les prospeccio­ns.

«Segons els seus propis informes, els de l’Associació Espanyola de Companyies d’Investigac­ió, Exploració i Producció d’Hidrocarbu­rs i Emmagatzem­atge Subterra- ni, als jaciments del golf de València, del delta de l’Ebre i del golf del Lleó trobarien com a molt 272 milions de barrils de cru. Si Espanya en consumeix 1,5 milions al dia, la destrucció ambiental d’aquesta zona tan valuosa serviria solament per extreure l’equivalent a mig any de subministr­ament», va explicar Barea. «I d’aquests pous és dels únics dels quals la indústria facilita previsions, perquè a Canàries encara no s’han trobat jaciments», va recordar Barea, que va qualificar les xifres de «molt optimistes», ja que «la patronal infla les dades per especular».

RISC AFEGIT Les organitzac­ions van reiterar, a més, el «greu risc de vessament» que suposen les explotacio­ns petrolífer­es, com en el cas de l’incident del 2010 de la plataforma de Repsol al golf de Mèxic, la neteja de la qual va costar 12.000 milions de dòlars.

Greenpeace espera que el Tribunal Suprem tombi avui el decret llei que va autoritzar les prospeccio­ns a Canàries. Els següents projectes més avançats, encara pendents d’autoritzac­ió ambiental, són l’ampliació de la zona on Repsol ja té atorgats permisos d’investigac­ió d’hidrocarbu­rs i on està explotant petroli davant de Tarragona, i els plans de sondeig sísmic a la recerca de gas i petroli a Balears i el golf de València. El del de Lleó està a l’espera d’adjudicaci­ó de la millor oferta.

El Rainbow Warrior atracarà a Eivissa demà i navegarà fins a Palma dissabte, on diumenge acabarà la campanya contra les prospeccio­ns. De moment –asseguren a Greenpeace– el vaixell no farà cap acció reivindica­tiva, tot i que pot ser visitat.

 ?? MIGUEL LORENZO ?? Portaveus de diferents organitzac­ions ecologiste­s compareixe­n en el ‘Rainbow Warrior’, ahir, a València.
MIGUEL LORENZO Portaveus de diferents organitzac­ions ecologiste­s compareixe­n en el ‘Rainbow Warrior’, ahir, a València.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain