El Periódico - Català

Nadal i els comptes amb Federer

El número 1 assegura que la seva motivació no és arribar als 17 Grand Slam del campió suís «Ja veurem on arribo», diu

- JAUME PUJOL-GALCERAN

«Jo, si fos Federer, no tremolaria. Pot estar tranquil». Toni Nadal ho diu convençut. L’oncle i entrenador del nou vegades campió de Roland Garros, Rafael Nadal, evitava especular sobre els pròxims reptes del seu nebot després de la victòria davant Novak Djokovic. Després d’haver guanyat el 14è Grand Slam i igualar el nord-americà Pete Sampras, la premsa internacio­nal ja feia comptes de si el número 1 mundial aconseguir­à guanyar els 17 Grand Slam del campió suís.

Minuts després, aquella mateixa opinió la repetia el mateix campió quan li feien comptes que per la seva edat (28 anys) i la seva intenció de seguir jugant almenys fins als Jocs Olímpics de Rio 2016, hi ha nou títols de Grand Slam que podria disputar i intentar guanyar, entre ells dos Roland Garros més.

Qüestió de motivació

«Arribar a Rio és una il·lusió i una motivació perquè no vaig poder participar en els últims Jocs Olímpics de Londres, però arribar als 17 Grand Slams de Federer o superar-los ara no és una motivació. Jo faig el meu camí i ja veurem fins on arribo. De moment estic molt content de tenir 14 Grand Slam i sé també com m’ha costat aconseguir-los», va valorar conscient el campió, que ahir, abans de mar- xar de París, es va donar un bany de multituds a Trocadero, on es va fotografia­r amb la Copa dels Mosqueters amb la torre Eiffel al fons, davant centenars d’aficionats i turistes que el van aclamar per una victòria històrica, abans de viatjar al torneig de Halle (Alemanya), on té previst iniciar la seva preparació per a l’herba aquesta setmana.

Un triomf que ningú creu que sigui l’últim que aconseguei­xi a París. «Crec que pot guanyar dos Roland Garros més d’aquí al final de la seva carrera. Al marge de Djokovic, que pot guanyar alguna vegada, no veig cap altre jugador amb capacitat per rivalitzar amb Nadal en els pròxims tres o quatre anys», escrivia l’excampió suec Mats Wilander, ahir al diari L’Équipe.

Esperit insaciable

Guanyar tres Grand Slam fins al 2016 és un objectiu tan possible com complicat, encara que l’avantatge de Nadal es diu Roland Garros. «El conec molt bé i quan guanyi el 14è Grand Slam voldrà el 15è i després el 16è... En això, Rafael és insaciable», assegurava Carlos Moyà, amic i capità de Copa Davis, que ha estat a París seguint els jugadors espanyols, ajudant-lo en els entrenamen­ts i que confia poder tenir-lo en l’equip de Copa Davis que, al setembre, es jugarà la permanènci­a al Grup Mundial davant el Brasil a Sâo Paulo, just després de l’Open dels Estats Units.

La victòria de Nadal sobre Djokovic ha trencat la sagnia de derrotes que havia encaixat el mallorquí davant el tennista serbi (quatre consecutiv­es) i suposa un plus per al número 1 de cara a futures confrontac­ions en la lluita pels grans títols. Nadal necessitav­a sentir-se fort per afrontar Wimbledon i, especialme­nt, els Opens dels EUA i Austràlia, que seran els escenaris en els pròxims anys en què pot arribar als 17 títols de Federer, de qui, a punt de fer els 33 anys, pocs creuen que pugui augmentar el seu compte de tornejos grans.

«La salut, el primer»

Per això, aquest any, Nadal es va endur un fort revés quan després d’arribar a la final a Melbourne no va poder lluitar pel títol davant Stan Wawrinka, per la lesió a l’es- quena. Ell no ho ha dit mai, però en el seu entorn estan convençuts que ara ja tindria 15 Grand Slam. Wimbledon, d’aquí dues setmanes, i l’Open dels Estats Units, a finals d’agost, són les pròximes cites perquè Nadal intenti augmentar el compte de tornejos grans. A Londres, després d’haver guanyat el 2008 i el 2010, el número 1 ha caigut en les primeres rondes els dos últims anys. «El més important és la salut i m’agradaria recuperar les millors sensacions per jugar sobre herba perquè en altres superfície­s em trobo bé. No renuncio a Wimbledon perquè és un torneig que adoro, però jugar en herba és difícil per a mi des que em vaig lesionar. No vull que em passi com el 2012, que després no vaig poder jugar més»

 ??  ?? Nadal, ahir, amb el trofeu de Roland Garros a prop de la Torre Eiffel.
Nadal, ahir, amb el trofeu de Roland Garros a prop de la Torre Eiffel.
 ?? EFE / CAROLINE BLUMBERG ??
EFE / CAROLINE BLUMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain