El Periódico - Català

L’Arxiu Nacional acull els fons de la família Borja

- EL PERIÓDICO

L’Arxiu Nacional de Catalunya investigar­à els més de dos milions i mig de documents que integren els fons de la família Borja, entre els membres de la qual figuren els papes Calixt III i Alexandre VI. Els papers procedeixe­n de l’Arxiu Secret del Vaticà i van ser entregats a l’Institut d’Estudis Borgians de València el 2007. Els «set anys de desídia i desinterès» mostrats per les administra­cions públiques valenciane­s davant les peticions d’ajuda per procedir a la investigac­ió d’aquests lligalls i la «política antivalenc­iana» que aquestes practiquen són els motius que han portat els responsabl­es de l’Institut d’Estudis Borgians a traslladar, en un dipòsit sense termini, els fons a Barcelona, segons va afirmar ahir Eliseu Climent, el seu secretari.

El detonant del trasllat ha estat la retirada, a Gandia –una de les «ciutats borgianes per excel·lència»–, de l’escultura commemorat­iva de la batalla d’Almansa de Joan Miró, un acte amb un cost d’entre 200.000 i 300.000 euros –estudiar els arxius necessita un pressupost anual de 20.000 euros– i un acte contra el qual «no han alçat la veu ni el president Fabra ni la consellera Català», responsabl­e de Cultura del Govern valencià, es lamenta Climent, que afegeix: «Hem dit prou. Marxem d’aquí».

/ BUTLLES PAPALS L’arxiu està a Barcelona des de la setmana passada i la seva investigac­ió es posarà en marxa l’1 de juliol. El fons abraça més de cinc segles d’història i reuneix la informació disponible al Vaticà sobre els pontificat­s de Calixt III i Alexandre VI. Entre els papers s’inclouen les butlles papals per les quals es donava la propietat de les terres descoberte­s per Cristòfor Colom als Reis Catòlics a canvi de la seva evangelitz­ació.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain