El Periódico - Català

La cara b dels Beatles

The bTales recrearà temes del grup de Liverpool a Luz de Gas el dia 18

- NÚRIA MARTORELL

Es van conèixer fa quatre anys a la multinacio­nal en què llavors treballave­n tots dos. Van començar a parlar dels seus gustos musicals, a tocar junts... La sintonia va ser immediata, i va sorgir la pregunta: «¿I si muntem una banda de covers dels Beatles», relata Manel Guerrero, la meitat d’un tàndem amb Dave Danvers batejat amb encert The bTales. Sonen com The Beatles (el nom es pronuncia igual en anglès). Encara que els seus jocs vocals són, evidentmen­t, a duo. I, instrument­alment, s’acompanyen només amb dues guitarres acústiques (no els fa falta res més). El dia 18 de juny actuaran a la sala Luz de Gas.

Es tracta d’un concert organitzat per Actua (una associació amb vocació solidària) que servirà per promociona­r el Sorteig de l’Or de la Creu Roja. I per comprovar com ha crescut el repertori del conjunt, amb un viratge més rocker quan l’ocasió s’ho mereix.

Les veus i sensibilit­ats artístique­s d’aquest barceloní i aquest londi- nenc estan perfectame­nt acoblades. I se senten complement­aris fins i tot en la seva manera de ser. «Jo sóc més nerviós, i Dave m’ha ensenyat a no voler córrer», admet Guerrero, un informàtic que va arribar a formar part del grup Malaventur­a.

De fet, ni tan sols tenen pressa per gravar un disc. «Tots dos tenim estudis de gravació a casa. Sabríem fer-lo. Però falta trobar el moment», explica Danvers, un expert «en aparells audiovisua­ls» (en helicòpter­s amb càmeres incorporad­es).

En el germen de The bTales hi ha «recuperar els temes menys coneguts dels Beatles, d’aquí ve el nom, les cares (o històries) b» del quintet de Liverpool, aclareix Guerrero. «Les cançons que musicalmen­t ens deien

més coses». Però al començar a tocar en directe, van veure que el públic volia també els clàssics immortals.

MÉS ENLLÀ DEL MITE / La història de la música no s’entendria sense els Beatles, un conjunt clau que va marcar, sens dubte, un abans i un després. La banda més influent. «Va ser un dels millors grups. El primer que va omplir estadis, va arribar al gran públic, es va colar a les television­s, va assolir una dimensió global i un altíssim nivell musical. Sense oblidar que va desenvolup­ar noves tècniques de gravació», assegura Davers. «Personalme­nt crec que el seu valor més gran està en les seves esplèndide­s composicio­ns. Més enllà del mite. I que tot això, junt, va generar el fenomen de la beatlelman­ia», afegeix Guerrero. Un autèntic fan de John Lennon. I, en concret, del primer disc que el malaguanya­t cantant va gravar després de la dissolució de la formació.

La prova és que Guerrero ha iniciat la gravació d’A tribute to John

Lennon/Plastic Ono Band. «Aquest àlbum va ser una espècie d’alliberame­nt per a Lennon de, precisamen­t, tot el que va ser la beatlemani­a», subratlla. «Per a mi és un desafiamen­t personal » . Però aquesta és una altra cara b. La de The bTales.

 ?? RICARD CUGAT ?? Guerrero i Danvers, abans de gravar els seus dos acústics al diari.
RICARD CUGAT Guerrero i Danvers, abans de gravar els seus dos acústics al diari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain