El Periódico - Català

TV-3 visita la Jonquera al cap de 20 anys sense duana

‘Sense ficció’ analitza la reconversi­ó de la petita Andorra catalana

- FERRAN COSCULLUEL­A LA JONQUERA

L’1 de gener del 1993 va ser un dia fatídic a la Jonquera (Alt Empordà). La incorporac­ió d’Espanya al Mercat Únic Europeu va suposar la pràctica desaparici­ó de les duanes i el tancament de la majoria d’agències que operaven a la localitat. Es calcula que unes 700 persones es van quedar sense feina i que unes 60 empreses duaneres van haver de plegar. L’impacte econòmic i social en aquest poble de 3.000 habitants va ser immens. Dues dècades després, el director Vicenç Asensio mostra en un documental el ressorgime­nt d’aquesta au fènix fronterera, que no solament s’ha recuperat d’aquella hecatombe, sinó que de les seves cendres ha construït un sòlid teixit empresaria­l, de serveis als camioners i de comerç per a la població francesa, que l’ha convertit en la petita Andorra catalana.

La Jonquera: 20 anys sense frontera, que s’emet aquesta nit al programa Sense ficció (TV-3, 21.55 hores), amaga un as sota la màniga que l’espectador ha de conèixer per comprendre millor la mirada amable que transmet aquest gran reportatge. A més de ser el director del documental, Asensio també és un dels protagonis­tes de la història (malgrat que sigui a l’ombra), perquè ell va ser un dels treballado­rs afectats pel tancament de les duanes, on va treballar durant set anys.

La seva història és paral·lela a la de la població empordanes­a, ja que també va saber reconverti­r-se, gràcies a la seva afició al vídeo. La seva productora, Visual 13, acostuma a treballar per a empreses i institucio­ns, encara que també ha realitzat reconeguts documental­s, com El Bulli, l’últim vals, en què narra l’últim sopar del restaurant de Ferran Adrià.

/ VEÏNS I EMPRESARIS A La Jonquera: 20 anys sense frontera, Asensio dóna veu a les persones que van perdre els seus privilegia­ts llocs de treball el 1993 i a alguns empresaris que han estat artífexs de la reconversi­ó del poble. Entre ells hi ha Antonio Escudero, que hi va arribar a començamen­ts dels 70 del segle passat procedent de Castella-la Manxa i que, juntament amb el seu germà, ha aixecat un grup empresaria­l que té com a màxim exponent el centre comercial Gran Jonquera Outlet & Shopping. Durant l’any que ha passat en funcioname­nt, ha rebut la visita de 5,5 milions de persones i ha demostrat que a la Jonquera s’hi pot vendre més que perfums, tabac i alcohol.

El mateix Escudero exalça la ubicació privilegia­da que té aquesta localitat fronterera, i que la converteix en el gran centre comercial de referència per a uns set milions d’habitants del sud de França. Però el documental va més enllà i també mostra l’altra cara del poble, amb la seva vida esportiva i cultural, amb els seus esplèndids espais naturals, com la serra de l’Albera, i amb altres peculiarit­ats no tan bucòliques però igualment atractives per al públic francès, com són els bordells i la prostituci­ó de carretera.

H

 ?? TVC ?? Imatge del reportatge ‘La Jonquera: 20 anys sense frontera’, que emet aquesta nit ‘Sense ficció’, a TV-3.
TVC Imatge del reportatge ‘La Jonquera: 20 anys sense frontera’, que emet aquesta nit ‘Sense ficció’, a TV-3.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain