El Periódico - Català

La tele homenatja la tele

TVE-1 ofereix la gala dels premis de l’Acadèmia de la TV

-

L’Acadèmia de les Ciències i les Arts de la Televisió entrega aquesta nit els seus premis Iris. En aquesta XVI edició, que ofereix TVE-1 en diferit (0.10 hores) i que presenten Jaime Cantizano i Adriana Abenia, els protagonis­tes seran els pioners que van posar les bases de la tele.

En la presentaci­ó de la cerimònia, el president de l’Acadèmia, Manuel Campo Vidal, es va referir a la «gran factoria» de la televisió a Espanya que va suposar Prado del Rey, i alguns dels seus pioners passaran avui per la gala. Entre ells, l’actor Luis Varela, que va estar en el repartimen­t d’El fantasma de Cantervill­e, el primer programa gravat a l’Estudi 1 de TVE, el 2 d’agost del 1964. En aquest repàs a la història de la tele també hi haurà Mayra Gómez Kemp, que rebrà l’Iris a Tota una Vida de mans de María Teresa Campos.

Altres històrics que passaran per la gala són Tina Sáinz, Manuel Galiana, Ana María Vidal i Maruja Cavalled, aquesta última pionera dels programes de cuina amb Vamos a la mesa i que als seus 94 anys està «molt il·lusionada» amb la idea de conèixer els protagonis­tes de Masterchef.

Els premis Iris, als quals tenen dret a votar els més de 1.000 membres de l’Acadèmia per distingir 20 categories, compten aquest any entre els seus favorits amb les sèries El tiempo entre costuras (A-3) i Isabel (TVE1), amb vuit candidatur­es cadascuna. Per grups, Atresmedia lidera les candidatur­es amb 25 (15 d’A-3 i 10 de La Sexta); seguida de TVE amb 19 (una d’elles, del canal 24 H), i de Mediaset, amb 12 (10 de Tele 5, una de Cuatro i una de Divinity).

Dels profession­als candidats als guardons en destaca el cas de César Benito, productor i compositor musical (encara que enginyer de formació) que ja té 12 nominacion­s entre premis nacionals i internacio­nals per la banda sonora d’El tiempo entre costuras.

«La meva mare em va inculcar coneixemen­ts musicals des de molt jove, de petit m’encantava tocar el timbal i em vaig aficionar a la guitarra amb 15 anys, però mai vaig pensar que em guanyaria la vida com a músic», explica Benito a Efe. La seva car- rera musical va començar a Boston, on va venir per especialit­zar-se en bandes sonores cinematogr­àfiques. «Volia entrar a Broadway com a compositor de musicals, però em van obrir la porta d’un univers nou del qual em vaig enamorar», recorda.

H

 ?? TVE ?? Adriana Abenia i Jaime Cantizano, presentado­rs de la gala d’avui.
TVE Adriana Abenia i Jaime Cantizano, presentado­rs de la gala d’avui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain