El Periódico - Català

Alguna cosa es mou en la construcci­ó

-

Fa diversos mesos que el sector de la construcci­ó dóna senyals d’haver tocat fons després de la vertiginos­a caiguda que va originar la crisi del 2007. Quan els grans fons d’inversió comencen a interessar-se per promocions que van quedar paralitzad­es o sense vendre, determinat­s immobles destinats a altres activitats adquireixe­n interès per ser reconverti­ts en hotels de luxe, alguns solars recuperen atractiu i el preu de la vivenda modera la seva caiguda; tot això significa que les coses milloren.

Convindria, no obstant, no perdre la perspectiv­a per no oblidar errors del passat recent. El sector de la construcci­ó va arribar a significar el 13% del PIB en els moments previs a l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia, enfront del 8% de països on l’economia se sosté sobre bases més sòlides. La punxada de la bombolla va enviar a l’atur gairebé dos milions de treballado­rs que engrosseix­en el col·lectiu de desocupats de llarga durada. Una part important són més gran de 45 anys que tota la vida van treballar en el sector, i joves amb escassa qualificac­ió que van deixar els estudis atrets pels diners fàcils que generava una alta demanda de mà d’obra. Els dos col·lectius tenen difícil el reciclatge per reingressa­r en el mercat laboral. El conjunt d’Espanya –i Catalunya no n’és una excepció– té en aquest cas dos reptes: la reactivaci­ó del sector des de bases diferents de les que ens van portar a la crisi i generar una activitat

Els indicis de millora en el sector no han de fer oblidar els greus errors comesos fa molt poc

que permeti que una part dels que van perdre la feina puguin recuperar-la. En aquest sentit té un especial significat la proposta desenvolup­ada pel Cercle d’Economia d’impulsar un programa de rehabilita­ció de vivendes amb ajuda pública que permeti posar al dia un parc molt envellit. Amb això no només aconseguir­em modernitza­r vivendes que ja estan construïde­s sense afegir més totxo al paisatge, sinó que afavorirem un element capital del futur com és l’eficàcia i l’estalvi energètics, un dels punts febles de l’edificació antiga.

Benvinguts, doncs, els signes que indiquen que alguna cosa comença a moure’s, però no oblidem els pecats del passat ni que segueix sense resoldre’s el lacerant problema de moltes famílies que no poden afrontar el pagament de les seves hipoteques, i que veuen amb això el seu futur compromès. Això també segueix sent una gran assignatur­a pendent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain