El Periódico - Català

Ni rampell ni fatalitat

- ALBERT Sáez DIRECTOR ADJUNT @albertsaez­c

La ultradreta catòdica fa quinze dies que brama contra Podem. L’esquerra exquisida tampoc s’ha quedat enrere. Una vegada més, es valoren les eleccions pensant en els partits i no en els electors. Es tracta de dir-li a la gent que s’ha equivocat, que han votat una formació transvesti­da de Bepe Grillo, Hugo Chávez i Bonaventur­a Durruti. Però també de perdonar-los la vida afirmant que el que ha passat a les europees ha estat «un rampell». Els mateixos que no van veure els perills de la bombolla immobiliàr­ia ni l’abast de la crisi ni el ritme de la desafecció ara segueixen creient-se amb autoritat per pronostica­r que no passarà res.

El baròmetre de Gesop ha es- tat una dutxa d’aigua freda per a aquests portaveus de l’Ibex-35. Perquè la gent ha tingut molta paciència amb el bipartidis­me. Ja van avisar Zapatero la nit de la seva victò- ria electoral, el 2004: «no ens fallis» cridaven els joves dels SMS a la porta del PSOE. I van tornar a expressars­e en les municipals del 2011 amb aquell «no ens represente­n». I ara, finalment, després de vuit anys de crisi, sis milions d’aturats, milers de desnonamen­ts, l’escàndol de les preferents i el rescat de la banca, milions de ciutadans s’han atrevit a castigar la passivitat dels que han manat sempre amb un sever correctiu. Vuit anys i un cicle electoral no semblen una improvisac­ió.

Tendències

La ultradreta ataca Podem temorosa que arrossegui el PSOE cap a posicions que consideren «extremiste­s». Certament, vistes les dades és l’esquerra actual la que hauria de preocupar-se. El 26% dels votants del PSOE el 2011 votarien ara Podem. I, atenció, el 48% dels que van optar per IU ho farien per la nova formació. La tendència existeix. Qualsevol factor la pot canviar.

S’equivocari­en, per tant, els que entenen que el final del bipartidis­me és una fatalitat inevitable. Als Estats Units, per exemple, on l’atur torna a estar en els nivells anteriors a la crisi, el bipartidis­me està ben viu. És clar que allà no se’ls acudiria posar de candidat a la Casa Blanca un governador que mai hagués guanyat una elecció.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain