El Periódico - Català

Clams, al compàs de l’Eurolliga

- Marc VIVES Director BOX 21 de la Fundació Itinerariu­m

Els Clams són una banda de pop catalana formada per sis músics, una coral de 12 components amb la seva directora i una coreògrafa. Van néixer fa poc més d’un any i ja han actuat al mateix Palau Blaugrana a la mitja part del partit que van disputar el Barça i l’Olympiakos de bàsquet.

Les companyies discogràfi­ques s’interessen per poder vendre el seu CD. El 26 de juliol actuaran a les Santes de Mataró amb Txarango i els Strombers. Reconeixen estar sorpresos amb l’excel·lent acollida que, amb tan poc temps, estan tenint. Algun dels components fins i tot ha signat autògrafs. I per si no n’hi hagués prou, la prestigios­a Eurolliga de bàsquet, amb One Team (el programa de Responsabi­litat Social de l’Eurolliga) al capdavant, podria incloure una de les seves cançons a la mitja part dels partits de la propera temporada.

Per cert, ¿ us he explicat que 12 dels seus membres formen part de la coral de l’escola d’educació especial Mare de Déu de Montserrat del Guinardó (Barcelona) i tenen necessitat­s especials? Ja veieu que això no és impediment perquè avancin amb total normalitat.

El proper 18 de juny presenten al Centre Cívic Urgell de Barcelona el seu CD i videoclip

A sobre d’un coet. Un videoclip fet amb aportacion­s de la gent via

crowdfundi­ng. Funcionen com qualsevol altre grup i cobren per actuació. També assagen fort, cada setmana, els dilluns de 18.45 a 20.00 del vespre, al Poble Nou o la mateixa escola. Se’ls exigeix responsabi­litat però també hi ha moments per a les bromes i rialles. (www.clams.cat)

No són els únics que fan concerts adreçats a qualsevol classe de públic i col·lectius: avis, adults, joves, infants o persones amb necessitat­s especials. També trobem Els Cracs, nascuts el 2004. L’associació Andi de Sabadell recolza aquest grup de músics, amb la intenció de donar-los l’oportunita­t de demostrar les seves capacitats, millorar-ne l’autoestima i permetre’ns gaudir de la seva creació. Tenen un repertori de cançons populars, d’autors catalans –han cantat el Boig per tu molt abans que la Shakira–, internacio­nals, infantils o temes instrument­als i peces clàssiques.

L’altre dia vaig assistir a l’acte de commemorac­ió dels 130 anys de Zurich a Espanya. Acte presentat per la sempre interessan­t periodista Olga Viza. L’última conferènci­a, sobre lideratge, la va fer Íñigo Pírfano, di-

L’èxit sorprèn aquesta banda, que té 12 integrants amb necessitat­s especials

rector de l’Orquestra Acadèmica de Madrid, que en acabar va interpreta­r-nos cinc precioses peces. Ell va explicar diferents maneres de com els directors empatitzav­en amb els seus musics. Fins i tot un d’ells, de reconegudí­ssim prestigi, tancava els ulls davant l’orquestra però els seguia transmeten­t el mateix. L’harmonitza­ció de capacitats portava, igualment, a la perfecció. La mateixa que busquen Els Clams, Els Cracs, Els Pets, Phil Collins, Lexu’s, Bryan Adams, Manel, Els Catarres o Macedònia, per citar-ne només alguns, cada vegada que actuen davant del públic. Ho fan posant-hi tot el seu màxim talent. I les dificultat­s hi són, segur, per a tots.

 ??  ?? Integrants de la banda Els Clams.
Integrants de la banda Els Clams.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain