El Periódico - Català

PP i PSOE reconeixen el desencant

Populars i socialiste­s veuen possible remuntar i recuperar vot a les generals Els partits d’esquerra rivalitzen en l’intent de sumar Podem a les seves files

- EL PERIÓDICO

El baròmetre publicat ahir per EL PERIÓDICO i que vaticina que Podem té possibilit­ats de pujar a tercera força política i obtenir 58 escons en el Congrés va sacsejar ahir l’activitat política, tornant al primer pla de l’actualitat el fastigueig dels ciutadans amb els dos grans partits que va posar de manifest el 25-M i que la notícia i la digestió posterior de l’abdicació del Rei ha eclipsat en part.

El cap de cartell popular a les eleccions europees, Miguel Arias Cañete, va admetre que el sondeig mostra el «desencant» dels votants i constituei­x un «toc d’atenció» per al PP i el PSOE. «Amb cinc milions d’aturats, els ciutadans no poden estar contents i aquest malestar es tradueix en les enquestes», va afegir. El baròmetre del GESOP prediu que els conservado­rs guanyarien les eleccions generals, però patirien una pèrdua de 60 escons, cosa que els impediria governar sense assegurar-se una més que improbable aliança amb una amalgama de partits.

En una entrevista a La Sexta, Cañete es va mostrar, no obstant, convençut que el Partit Popular podrà «reconduir» la situació, donat que en les europees els ciutadans «es permeten un vot de càstig» que no solen reproduir en les generals. Després de considerar, per tant, que s’ha d’analitzar «amb enorme prudència» el baròmetre, va admetre que del que no hi ha cap dubte és que Podem és un «fe- nomen» que «ha sembrat el caos en l’esquerra».

I és que, sent dolenta per al PP, l’enquesta deixa en un lloc molt pitjor el PSOE, que obtindria 89 diputats, 21 menys dels que té en l’actualitat; en un moment en què el partit es troba immers en la renovació del seu lideratge, després de la renúncia d’Alfredo Pérez Rubalcaba. «Fins a cert punt, és normal. Després de les eleccions hi ha hagut una sobreexpos­ició dels principals guanyadors, Podem, mentre que nosaltres estem immersos en el congrés de finals de juliol en què s’escollirà el nou secretari general. Aquesta és una imatge que perjudica, però que canviarà», van assenyalar fonts socialiste­s. ELS GESTOS CÒMPLICES DE L’ESQUERRA Mentrestan­t, les forces d’esquerra, davant l’evidència que el partit liderat per Pablo Iglesias s’està llaurant un espai transcende­ntal, van incrementa­r els seus gestos de complicita­t adreçats a la nova marca. Així, el líder d’IU, Cayo Lara, va mostrar amb més claredat que en anteriors ocasions que la coalició rebria «amb els braços oberts» Podem, si bé va recordar que aquest partit encara s’ha d’estructura­r. En una entrevista a la cadena SER, va obviar que el sondeig reflecteix que Podem creix a costa d’IU, i va optar per alabar el «positiu» avanç de les forces anticapita­listes. A la cúpula d’IU creix el debat al voltant de com forjar la possible aliança o si és preferible renovar-se per contrarest­ar la fuga de vots. Des d’Andalusia, el coordinado­r general de la coalició, Antonio Maíllo, va cenyir la possible convergènc­ia amb Podem a l’àmbit de «les polítiques».

Així mateix, Teresa Forcades va assenyalar que la plataforma Procés Constituen­t també es planteja oferir algun tipus de pacte al partit liderat per Iglesias.

 ?? EFE / VÍCTOR LERENA ?? El coordinado­r federal d’IU, Cayo Lara, durant la seva intervenci­ó en l’executiva divendres passat.
EFE / VÍCTOR LERENA El coordinado­r federal d’IU, Cayo Lara, durant la seva intervenci­ó en l’executiva divendres passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain