El Periódico - Català

Forces d’Assad abaten un caça F-16 israelià que havia atacat Síria

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Un avió de combat israelià va ser abatut ahir al matí per bateries antiaèries del règim del president sirià, Baixar al-Assad. El caça va caure al nord d’Israel i els dos pilots, que estan hospitalit­zats, han sobreviscu­t, encara que un d’ells està greu, segons informa l’Exèrcit israelià. És la primera vegada en els últims 30 anys que un caça F-16 israelià és abatut en combat.

A primera hora de la matinada, assegura Israel, un dron (avió no tripulat) iranià ha entrat en l’espai aeri israelià. L’aparell ha estat intercepta­t i capturat, i en resposta, Israel, poques hores després, ha atacat amb avions F-16 posicions del règim de Damasc, de Hezbol·là i de l’Iran al costat sirià de la frontera. Un d’aquests avions ha sigut el que ha acabat abatut.

«Les informacio­ns que Israel ha fet caure un dron iranià sobre el seu territori són ridícules. Els israelians són uns menti-

Tel Aviv havia neutralitz­at abans un dron iranià en territori d’Israel

ders», va declarar ahir el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Bahram Qasemi.

Després que el caça israelià fos abatut, l’Exèrcit hebreu va respondre amb més atacs dirigits al lloc des d’on, se suposa, es va enlairar l’avió no tripulat iranià. «Han sigut atacs quirúrgics. Els objectius han sigut destruïts i tenim a la nostra possessió el dron que ha llançat l’Iran», va dir un portaveu de l’Exèrcit d’Israel. «L’Iran està portant la regió a una situació en què no sap com pot acabar. Síria i l’Iran juguen amb foc», ha assegurat.

INTERNACIO­NALITZACIÓ Amb aquesta nova incursió d’Israel a Síria, el conflicte al país àrab es converteix, cada cop més, en una zona de joc de països estrangers. En l’actualitat, a Síria hi ha soldats regulars russos, turcs, nord-americans i iranians; a més de combatents de Hezbol·là i membres de les milícies xiïtes recolzades per l’Iran. En aquestes milícies hi ha, lluitant en favor d’Assad, iraquians i fins i tot afganesos.

En tan sols una setmana, de fet, en territori sirià han sigut abatuts un caça rus, l’israelià i ahir un helicòpter de combat turc. Símbols que el conflicte a Síria continua lluny d’acabar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain