El Periódico - Català

L’última voluntat del Papa

Avui es compleixen cinc anys El pontífex emèrit

- IRENE SAVIO

de la renúncia de Benet XVI, que va prometre a Francesc «total obediència», ha revelat el seu secretari s’apaga a la seva residència

El papa emèrit Benet XVI, de 90 anys, va prometre a Francesc, de 81, «total obediència» en una conversa telefònica que van mantenir després de l’elecció del pontífex argentí el 2013, va revelar un dels seus secretaris, Alfred Xuereb, en una entrevista a la web de Notícies del Vaticà, quan avui es compleixen cinc anys de la seva renúncia al capdavant de l’Església catòlica. «Li vaig passar el telèfon a Benet i vaig sentir que deia: ‘Santedat, des d’aquest moment, prometo la meva total obediència i la meva oració’. Són moments que no puc oblidar», va explicar el sacerdot maltès, actual secretari general de la Secretaria d’Economia, sobre Joseph Ratzinger.

Xuereb va evocar la històrica decisió de renunciar al pontificat. «Recordo molt bé, el 5 de febrer del 2013, quan Benet em va anunciar la gran decisió de la seva renúncia. Vaig pensar a demanar-li que s’ho pensés una mica més, però gairebé de seguida em vaig aturar, perquè estava segur que havia resat molt de temps», va revelar.

«Acte heroic»

Joseph Ratzinger admet a la premsa «el lent declivi» de les seves forces físiques

El sacerdot va confessar que després de l’anunci durant un consistori de cardenals es va posar a plorar i després li va preguntar: «¿Vostè estava tranquil, serè?». I ell li va respondre: «Sí». Pel monsenyor, Benet XVI «va complir un acte heroic» perquè «va pensar en primer lloc en l’Església, en el seu amor per l’Església, que era molt més gran que l’amor a si mateix, al seu ego».

Xuereb també va explicar per què Jorge Bergoglio es va demorar tant a sortir al balcó de la lògia central després de la seva elecció com a papa. «Érem a la sala de la televisió (a Castel Gandolfo), on el telèfon està sempre silenciat i no sentíem la trucada. Després ens van tornar a trucar durant el sopar i ens van dir que el papa Francesc tornaria a trucar després de sopar». Xuereb va recordar que l’última vegada que va veure el Papa emèrit va ser a l’octubre i que, tot i que «físicament estava molt fràgil», el va trobar «amb una ment molt activa». Es recordava de molts detalls de la seva família i preguntava moltes coses. El papa alemany, que va renunciar per esgotament físic i psíquic, creu que ha arribat al final dels seus dies. «Puc només dir que, en el lent declivi de les forces físiques, interiorme­nt vaig en pelegrinat­ge cap a Casa», escrivia Benet XVI en una carta publicada fa poc a Il Corriere della Sera.H

per a farmacèuti­cs, 135 per a psicòlegs, 42 de biòlegs, 33 de radiofísic­s i 23 químics, un 3,5% més que el 2017. De les set especialit­ats, únicament en el cas dels radiofísic­s hi ha més aspirants homes que dones. A la resta d’àmbits, amb percentatg­es superiors al 70% i el 80%, la majoria és femenina.

L’examen compta amb 225 preguntes més 10 de reserva i la durada és de cinc hores. Per fer la prova s’han habilitat 43 centres de 21 ciutats de totes les comunitats autònomes espanyoles. Un 7% de les places estan reservades per a persones amb discapacit­at igual o superior al 33%.

Un any més, els aspirants a aconseguir un lloc de metges van lamentar l’escassetat de places. El Consell Estatal d’Estudiants de Medicina es va queixar que «cada vegada s’obren indiscrimi­nadament més facultats, sense cap mena de planificac­ió» i en canvi «únicament cinc de cada 11 presentats podrà triar especialit­at». de vidre que volien enviar a Alemanya en un camió.

La investigac­ió va arrencar el juny del 2016, quan els Mossos van ser advertits que el responsabl­e d’uns trasters havia localitzat un paquet amb marihuana i havia detectat que diverses persones accedien freqüentme­nt a un dels guardamobl­es per portar a terme carregamen­ts amb una furgoneta.

Poc després, la policia d’Hamburg va demanar de fer una investigac­ió a Barcelona al sospitar d’un grup de persones investigad­es per tràfic de marihuana a Alemanya. Una vegada confirmat que els que feien servir els trasters coincidien amb les descripcio­ns de la policia alemanya, els cossos policials i judicials es van coordinar per actuar.

ESTRUCTURA JERÀRQUICA L’organitzac­ió criminal tenia una estructura jeràrquica perfectame­nt definida i establerta a Catalunya de forma estable. A la cúspide hi havia dos alemanys investigat­s al seu país per tràfic de drogues. En un esglaó inferior hi havia un altre grup d’espanyols que localitzav­en i llogaven naus industrial­s destinades al cultiu de marihuana; facilitar infraestru­ctures on poder empaquetar la droga; fer els trasllats amb vehicles mitjans o camuflar la droga en camions la destinació final dels quals era Alemanya, on es venia i distribuïa.

 ?? AP / GREGORIO BORGIA ?? Retir El papa emèrit, Benet XVI, el desembre del 2015.
AP / GREGORIO BORGIA Retir El papa emèrit, Benet XVI, el desembre del 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain