El Periódico - Català

Un passat ple de tortures

Ha sigut elegida, no sense polèmica, per dirigir la CIA i es converteix així en la primera dona a ocupar aquest càrrec, encara que haurà de ser ratificada pel Senat

- IDOYA NOAIN

Quan Donald Trump va anunciar ahir l’elecció de Gina Haspel, de 61 anys, per dirigir la CIA va destacar que és la primera dona escollida per dirigir l’agència d’espionatge. Del que no va parlar el president és del fosc passat de Haspel, que va estar al capdavant d’un programa secret de tortures i que també va ser assenyalad­a per destruir els vídeos d’aquestes tortures. El debat d’aquest paper, i la posició de l’actual Administra­ció sobre la tortura, ara es fa inevitable. Perquè quan Haspel va ser elevada el febrer de l’any passat a número 2 de l’agència no va necessitar confirmaci­ó. Però ara el seu nomenament ha de ser ratificat pel Senat.

Va ser després de l’ascens de l’any passat quan va sortir a la llum el paper de Haspel en el programa clandestí de tortures. Segons va publicar llavors The New York Times, el 2002 Haspel va supervisar la tortura de dos sospitosos de terrorisme en una presó secreta a Tailàndia. Tres anys després, va ordenar la destrucció de les gravacions en vídeo dels brutals interrogat­oris.

Els torturats van ser Abu-zubaidah i And al-Rahim al-Nashiri. El primer, segons Times, «va ser sotmès a l’ofec simulat 83 vegades en un sol mes, el seu cap va ser picat repetidame­nt contra parets, i va suportar altres durs mètodes abans que els interrogad­ors decidissin que no tenia informació útil».

La figura de Haspel va fer que el Centre Europeu Per als Drets Humans i Constituci­onals demanés que sigui arrestada si posa un peu a Europa i jutjada davant el Tribunal Penal Internacio­nal, informa Carles Planas Bou.

L’elecció de Haspel posarà sota lupa l’Administra­ció. Trump va manifestar en la campanya electoral que creia que «la tortura funciona», i ha insistit a demanar que es tracti els terroriste­s «com els terroriste­s que són». Pompeo, per la seva part, ha anomenat «patriotes» els que utilitzen mètodes com els ofecs simulats.

 ??  ?? Gina Haspel.
Gina Haspel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain