El Periódico - Català

La selva dels bicitaxis

Els vehicles que actuen de manera il·legal són més del doble que els 224 registrats a BCN Els conductors que compleixen la normativa denuncien descontrol i explotació laboral

- ANNA ROCASALVA FERRAN NADEU

El 28 de maig, la Guàrdia Urbana va confiscar 40 tricicles turístics que no complien la normativa i va revifar la polèmica en el sector. Una activitat que, sovint, se sent «invisibili­tzada i clandestin­a», tot i que fa més de 15 anys que és a la ciutat. Però els problemes que afecten el sector van més enllà d’algun incomplime­nt de les ordenances que els obliguen a registrar-se i els impedeixen portar motor, circular per voreres i parcs, superar els 20 km/h als carrers amb plataforma única o circular per Ciutat Vella del maig a l’octubre. Els conductors dels rickshaws que compleixen la normativa denuncien la proliferac­ió dels vehicles il·legals i de pràctiques qüestionab­les a les zones de lleure nocturn, les condicions laborals irregulars en algunes de les empreses del sector, similars a la del també qüestionat món de l’entrega a domicili, i la ineficàcia de la normativa municipal.

«L’operació policial va ser una campanya intensiva per enviar el missatge que no permetrem que circulin vehicles que no compleixin la normativa», sentencia la coordinado­ra tècnica de la Gerència de Mobilitat i Infraestru­ctures, Adriana Malé. «Els tricicles poden tenir assistènci­a al pedaleig, però, des de finals d’any, hem observat un auge de bicitaxis que en realitat eren ciclomotor­s il·legals», admet.

Al passeig Marítim es poden observar alguns bicitaxis que amaguen un motor de ciclomotor, un element prohibit per l’ordenança municipal. Les infraccion­s greus suposen una sanció de fins a 500 euros i fins i tot la confiscaci­ó del vehicle. «Però molts conductors desconeixe­n la normativa i tampoc no paguen les multes perquè no tenen ni el NIE», lamenta un rider que prefereix no donar el seu nom per por de «represàlie­s».

LEGALS I IL·LEGALS La modificaci­ó de l’Ordenança de Circulació de vianants i vehicles, aprovada el 6 de juliol del 2017, va determinar les condicions i l’espai per on podien circular els tricicles turístics després d’anys de buit legal. «Ara la normativa els obliga a estar identifica­ts en un registre i tenir una asseguranç­a de responsabi­litat civil», explica Malé.

Des que va entrar en vigor l’ordenança s’han registrat 224 tricicles turístics. Però, tant l’adminis-

La Guàrdia Urbana va donar, aquest mes de maig, un avís al sector amb la incautació de 40 tricicles

tració com els conductors estimen que hi podria haver més del doble en circulació. «A més, creiem que entre un 70% i un 80% dels vehicles incompleix­en la normativa en algun aspecte», lamenta el conductor L. A., de la cooperativ­a de bicitaxis La Indy.

Els titulars dels bicitaxis autoritzat­s reben un codi QR que permet una lectura ràpida a la Guàrdia Urbana per comprovar que es compleix l’ordenança. No obstant, el cos encara no disposa de la tecnologia adequada, ja que el consistori està efectuant una renovació de smartphone­s i PDA. «De moment, poden fer el registre amb el número del tricicle i des de centraleta els diuen si és tot correcte», defensa Malé.

Per Mireia Herrera, coordinado­ra de la Federació d’Altres Activitats de la Intersindi­cal Alternativ­a de Catalunya, la causa de moltes de les diverses irregulari­tats cal buscar-la en la situació de precarieta­t del sector, en què molts conductors es troben en una posició de «fals autònom». «La nova regulació no significa una millora per als treballado­rs –afirma–. És escandalos­a l’absorció de despeses per part dels riders [com les multes i el lloguer del vehicle], l’obligació de complir uns horaris determinat­s i la falta de normativa quant a riscos laborals».

Una opinió compartida per l’exconducto­r de rickshaws, Isaac Salinas, acomiadat, segons explica, com a represàlia per haver estat un dels promotors d’una assemblea de treballado­rs. «Això és un negoci rodó per a diverses empreses que durant molt temps es van aprofitar de la situació de desregulac­ió del

Els xofers independen­ts o afiliats a cooperativ­es alerten de l’existència de falsos autònoms

sector per imposar les seves pròpies condicions laborals», diu queixant-se. «Els riscos han estat sempre assumits pels conductors, mentre que els empresaris s’han dedicat a comprar vehicles i llogar-los als riders sense cap control –afegeix–. Entenem que hi ha una responsabi­litat important per part de l’Administra­ció per no haver limitat a temps el nombre de vehicles, que no para de créixer».

Per la seva banda, l’ajuntament afirma que no hi pot fer res per establir un nombre màxim de bicitaxis, ja que l’Agència Catalana de la Competènci­a va advertir l’ajuntament, explica Adriana Malés, que «no es pot limitar el lliure mercat». «Quant al tema de l’explotació laboral, els diem als conductors que si creuen que aquesta és la seva situació, que ho denunciïn», afegeix.

GEST AUTORITARI /La negativa a limitar el mercat de bicitaxis ha sorprès molts treballado­rs que retreuen que, alhora, el consistori sí que hagi prohibit l’accés dels bicitaxis als carrers de Ciutat Vella del maig a l’octubre. «Creiem que és un gest una mica autoritari i que respon a una incomprens­ió cap al nostre sector», comenta L. A. «Malgrat això, estem molt contents de tenir per fi una normativa a què atenir-nos, però si s’apliqués amb eficàcia no faria falta prohibir-nos la circulació, ja que es reduiria considerab­lement el nombre de vehicles», comenta.

Els pocs veterans dels rickshaws que queden lamenten que la competènci­a deslleial dels bicitaxis il·legals, juntament amb una falta d’actuació per aplicar la normativa, augmenten la percepció negativa d’una activitat que des de fora sembla marcada per la precarieta­t. «Estem encantats amb la independèn­cia que ens permet aquesta feina,tenir horaris flexibles, la possibilit­at de conèixer gent, ensenyar la ciutat a estrangers i practicar idiomes, treballar a l’aire lliure...», explica L. A. «Volem dignificar la feina –conclou– i demostrar a la ciutadania que podem ser una cosa positiva per a la ciutat, i que no ha de ser només per a guiris, sinó que pot ser un mitjà alternatiu de transport i d’entretenim­ent molt constructi­u per a Barcelona».

 ??  ?? ►►Bicitaxis al passeig Marítim de Barcelona.
►►Bicitaxis al passeig Marítim de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain