El Periódico - Català

Valtònyc reapareix en vídeo en un concert d’homenatge

El concert de Palma a favor de la llibertat d’expressió ofereix una inflamada desfilada de cançons i consignes El reagrupame­nt d’Antònia Font posa el colofó a una cita que va comptar amb artistes de perfils variats

- JORDI BIANCIOTTO

Volien que fos un concert d’ampli espectre, més enllà del rap, dels artistes tradiciona­lment polititzat­s, de la narrativa de la indignació. I el van tenir. Una quarantena de músics de perfils variats, de David Carabén (Mishima) a La Puta Opepé, de Boikot a Maria del Mar Bonet, passant per Albert Pla i Berri Txarrak, van fer sentir la seva veu de repulsa a les condemnes carceràrie­s dispensade­s a rapers com el ja famós Valtònyc, ahir en una marató per la llibertat d’expressió al Palma Arena. I amb el reagrupame­nt d’Antònia Font com a bonus track d’excepció.

Va ser un «crit de Mallorca a tot l’Estat espanyol», com el va descriure Javier Vegas –impulsor de l’associació Acallar, organitzad­ora d’aquest concert que es va prolongar des del migdia fins a entrada la matinada– davant de les 8.000 persones que van esgotar les entrades (a 20 euros). Convocatòr­ia que va començar a cop de hip-hop amb l’eivissenc Siker i que, sense apartar-se del gènere, va acollir els irats passis d’Elgio («vinga, més fort, que ens ha de sentir l’Audiència Nacional») i de la rapera valenciana Tesa invocant Els besnéts del Tio Canya, al·lusió a l’himne d’Al Tall amb dolçaines samplejade­s. Sí, això no només anava de llibertat d’expressió:

El raper, en parador desconegut, va reaparèixe­r en un vídeo en què anima a lluitar contra el «règim»

també de reivindica­ció lingüístic­a, cultura popular, feminisme, antiracism­e... Un sotrac general a l’estat de les coses, amb encreuamen­t d’estils musicals i generacion­s.

RAP I CORRANDES El mateix públic que va ballar i va cridar amb els rapers es va posar de sobte a practicar el tradiciona­l ball de bot mallorquí amb les jotes i corrandes del veterà grup folk Música Nostra. I a escoltar en silenci Maria del Mar Bonet, acompanyad­a de la guitarra i la veu de Borja Penalba, cantant a Ovidi Montllor, Rosselló-Pòrcel i Vicent Andrés Estellés, abans de culminar amb Què volen aquesta gent? Una cançó composta «contra el règim franquista», va recordar ella. «Llavors servia per definir una gent. Ara també».

De la seva veu i la seva guitarra es va valer David Carabén per recórrer algunes peces de Mishima, com Qui n’ha begut, Un tros de fang i una altra amb un significat sobrevingu­t:

David Carabén, Maria del Mar Bonet, Albert Pla i Berri Txarrak, entre altres, van fer sentir la seva veu i la seva música

David Carabén

CANTANT DE MISHIMA

«S’estan cometent moltes barbaritat­s, i la persecució de Valtònyc no és l’única»

Pablo Hasél

RAPER

«Que la ràbia vagi més enllà del ‘trending topic’, que cada dia soni més fort. ¡Llibertat Valtònyc!»

Pau Debon

CANTANT D’ANTÒNIA FONT

«És necessari ser aquí aquesta nit, però sobretot ho és que hi sigueu vosaltres»

Albert Pla

CANTANT

«Els Borbons sempre ens tenen al dia, sempre hi ha un motiu per dedicar-los una cançó»

S’haurà de fer de nit, cançó que el grup va interpreta­r la nit de l’1-O en diversos col·legis electorals. «En aquest país s’estan cometent moltes barbaritat­s, i la persecució de Valtònyc no és l’única», va assenyalar abans de demanar la tornada de «presos i exiliats».

CREMA D’UNA FOTO DEL REI Més incendiari, literalmen­t, va ser Pablo Hasél, raper condemnat a dos anys i mig de presó, que va procedir a cremar i posteriorm­ent trepitjar una foto del rei Felip VI. «Que la ràbia vagi més enllà del trending topic, que cada dia soni més fort “¡Llibertat Valtònyc!”» La Gran Orquestra Republican­a va fer botar la multitud amb L’estaca, de Lluís Llach, i Boikot va sacsejar més encara el Palma Arena amb la seva versió skatalític­a de Kalashniko­v, de Goran Bregovic. A l’hora prevista per a la seva actuació, Valtònyc, com era imaginable, no va comparèixe­r (està en parador desconegut), però a través de la pantalla de vídeo va fer saber que «el règim caurà amb lluita i perseveran­ça» i va demanar de no centrar el focus en la seva figura. «Jo no soc ningú. Això no va de mi, va de nosaltres».

Albert Pla, a pèl amb la seva guitarra i cenyint-se a la més rabiosa actualitat, va picar l’ullet a Extremodur­o amb Pepe Botika, la història d’un «honrat traficant», abans de dirigir-se a la direcció de l’Estat a la seva famosa Carta al Rei Melcior. «Aquests Borbons sempre ens tenen al dia, sempre hi ha un motiu per dedicar-los una cançó», va apuntar abans de continuar amb una altra cançó de calibre gruixut, La dejo o no la dejo, entorn d’una presumpta nòvia terrorista. I va culminar amb la seva lloança a «la mallorquin­a més formosa», és a dir, Antònia Font, cançó al final de la qual van aparèixer els cinc membres d’aquesta banda dissolta el desembre del 2013.

Antònia Font, de nou junts, en una ocasió d’excepció i sense continuïta­t, almenys ara per ara, van avançar subtilment a través de Mecanismes, amb l’enyorada i melodiosa veu de Pau Debon conservada entre draps. «És necessari ser aquí aquesta nit, però, sobretot, que sigueu vosaltres», va saludar. La segona cançó, Alegria, gairebé ni va fer falta que la cantés, perquè el públic la va fer seva, evocant les imatges melancolio­ses del «sol de s’horabaixa», que van deixar un cràter en tantes vides, camí de Robot, la festivaler­a Wa yeah! i les guitarres irades d’Astronauta rimador. Un microconce­rt que va tenir gust de poc, perquè Antònia Font el va posar al servei d’una causa més gran que ells.

 ?? TOMÀS MOYÀ ?? Vídeo de Valtònyc en una pantalla circular en un moment del concert.
TOMÀS MOYÀ Vídeo de Valtònyc en una pantalla circular en un moment del concert.
 ?? TOMÀS MOYÀ ACN / VIOLETA GUMÀ ?? El raper Pablo Hasél crema una foto del Rei, ahir en el concert de Palma.
TOMÀS MOYÀ ACN / VIOLETA GUMÀ El raper Pablo Hasél crema una foto del Rei, ahir en el concert de Palma.
 ??  ?? Antònia Font amb Albert Pla, en un moment de la seva actuació d’ahir al Palma Arena.
Antònia Font amb Albert Pla, en un moment de la seva actuació d’ahir al Palma Arena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain