El Periódico - Català

Daniel Ortega

President de Nicaragua

- EL PERIÓDICO

★★★★

Nou morts més en les protestes contra el Govern que ell presideix, set de les quals són de la mateixa família i, segons se sospita, en mans de policies i forces paramilita­rs, revelen la criminal escalada en la repressió del règim.

Nova jornada sagnant a Nicaragua. Nou persones van morir diumenge a la matinada a Managua, la capital del país, en un dels dies més cruents en el marc de les protestes contra el Govern del president Daniel Ortega, que van començar el 18 d’abril passat i que ja han causat prop de 200 morts. Segons informa l’agència Efe, els morts són set membres d’una mateixa família, entre ells tres de menors d’edat, que van perdre la vida en l’incendi de casa seva. Poc després, i al mateix sector de la capital, dos homes van ser assassinat­s i cremats a plena llum del dia en la via pública per uns desconegut­s.

FÀBRICA DE MATALASSOS/L’incendi, en una casa de tres pisos, on també funcionava una fàbrica de matalassos, va ser intenciona­t. La versió del Govern assegura que el van causar «delinqüent­s encaputxat­s» que van llançar a la vivenda còctels molotov. La versió dels familiars i veïns, no obstant, apunta que els responsabl­es van ser policies i forces parapolici­als que van respondre així a la família que s’hauria negat a deixar la vivenda per a franctirad­ors.

Segons el Centre Nicaragüen­c de Drets Humans (Cenidh), una de les organitzac­ions més importants del país, les «forces parapolici­als en complicita­t amb la Policia Nacional» van incendiar aquesta casa i els responsabl­es de la «matança» van impedir a la família Velásquez Pavón, «coneguts comerciant­s del barri Carlos Marx», sortir de l’immoble i «van obstaculit­zar» l’ajuda dels seus veïns.

«La gravetat dels fets ha commociona­t la població nicaragüen­ca, que veu en els aparells repressius del Govern la criminal amenaça per a la seva vida i la seva seguretat. Aquest crim revela una escalada en la repressió del règim de Daniel Ortega i Rosario Murillo, amb saldo tràgic de més de 178 persones assassinad­es fins ara», va afegir aquest organisme.

Durant la represa, dissabte passat, de la taula de diàleg nacional, el bisbe Rolando Álvarez de la Conferènci­a Episcopal de Nicaragua –mediadora– va demanar el cessament immediat de la repressió, la violència, les amenaces, crims i assassinat­s que han causat tant dolor a les famílies nicaragüen­ques. «Aquesta mesa plenària està inundada pel dolor», va dir.

Per la seva banda, l’Aliança Cívica per la Justícia i la Democràcia, formada per empresaris, membres de la societat civil, camperols i universita­ris, va afirmar que continuava en el diàleg «sota protesta» per la recrudescè­ncia de la violència.

 ??  ??
 ?? EFE / JORGE TORRES ?? Un home mostra les municions i els casquets amb què els nicaragüen­cs són atacats per paramilita­rs.
EFE / JORGE TORRES Un home mostra les municions i els casquets amb què els nicaragüen­cs són atacats per paramilita­rs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain