El Periódico - Català

La revolució i l’estupidesa

- LUIS Mauri

Aquí apunta de nou l’estupidesa. El més perniciós dels atributs humans. Pitjor que la pitjor de les xacres, més nociu que el més infame dels vicis. Resulta descoratja­dor veure’s empès a citar en aquesta columna dues vegades en només set mesos la teoria de l’estupidesa humana de Carlo Cipolla. La conjectura de l’àcid professor llombard se sosté sobre cinc lleis que es poden resumir en la cinquena i última d’elles: l’estúpid és l’ésser més perillós amb qui pots topar, més que el roí, el malvat o el busca-raons. L’estupidesa tendeix indefectib­lement a la universali­tzació del mal.

Hi ha una revolució en marxa a Occident que està transforma­nt de soca-rel la societat des de fa un segle. La revolució feminista és una ona expansiva de llarg recorregut que en aquesta segona dècada del XXI està experiment­ant una acceleraci­ó imparable, resplenden­t. Al segle XX, les dones van conquerir un lloc propi en l’espai públic: vot, divorci, estudis superiors, treball, representa­ció política, alliberame­nt sexual, control de la maternitat, teoritzaci­ó del feminisme... El segle XXI serà, és, el de la batalla definitiva per la igualtat en aquest espai.

Codi de conducta

Després dels casos d’assetjamen­t sexual de Weinstein i Spacey i la rèplica del #MeToo, Netflix ha imposat un codi de conducta en els seus rodatges. Ha prohibit els seus empleats abraçar, coquetejar o demanar el número de telèfon a les seves col·legues. També mantenir mirades de més de cinc segons. Els sets de rodatge de Netflix s’han d’haver poblat de cronometra­dors. Els babosos poden mirar fixament les mamelles de les actrius o el paquet dels actors durant només quatre segons i nou desenes, ni una més. Canvi de focus i quatre segons i nou dècimes més. I es va acabar el problema. ¿Estupidesa? ¿Regressió a la moral de les tenebres? ¿Les dues coses alhora?

A la darreria de la segona dècada, no és forassenya­t pronostica­r que la conquesta de la igualtat serà un dels fruits que el segle XXI brindarà a la humanitat. Llevat que l’estupidesa interferei­xi més del compte i distregui el procés revolucion­ari.

La clau

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain