El Periódico - Català

Si ets feminista, no compris maduixes

- LUCÍA Etxebarria

Dones que viuen en vivendes prefabrica­des, insalubres, amuntegade­s, amb fins a sis lliteres per habitació, sense dutxes ni cuines. Dones que no poden permetre’s perdre una feina perquè tota la seva família en depèn. Dones segrestade­s, a qui els patrons retenen el passaport quan arriben. Dones estafades, a qui se’ls descompta part de la nòmina per pagar un allotjamen­t que hauria de ser gratuït. Dones violades, agredides, assetjades. No són simplement casos aïllats, és un problema estructura­l. Són les temporeres de la maduixa a Huelva.

I altres dones que s’aboquen al cas Aquarius, com ha de ser, però que continuen comprant maduixes, sense adonar-se que aquestes maduixes estan regades amb suor i adobades amb patiment. El d’altres dones que l’atzar de la vida va col·locar en una situació molt pitjor.

Hi ha moltes mesures que podrien adoptar-se per protegir aquestes esclaves modernes (esclaves, sí, has llegit bé): vincular els visats dels treballado­rs al sector i no a les empreses; elaborar un protocol de qualitat de l’acollida, crear una xarxa de mediadors socials, que l’Institut de la Dona supervisi les condicions dels allotjamen­ts, que el Ministeri d’Ocupació hi intervingu­i. No és difícil.

El 1955, com a resposta a la detenció de Rosa Parks per negar-se a cedir el seu seient a una persona blanca, la població afroameric­ana va boicotejar un servei d’autobusos. Aquesta acció va desencaden­ar el moviment dels drets civils i va acabar amb la segregació als EUA. DEU ANYS

després, els sindicats van llançar un boicot al raïm de Califòrnia. Milions de famílies van deixar de menjar raïm per solidaritz­ar-se amb l’explotació dels immigrants que treballave­n a les vinyes. Són dos exemples històrics que els boicots funcionen.

Les dones necessitem resistir juntes davant les injustície­s i construir alternativ­es econòmique­s i ètiques. Podem impulsar un canvi profund, podem ser el canvi que volem crear. I podem fer-ho amb petits gestos Si ets feminista, deixa de menjar maduixes. De moment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain