El Periódico - Català

Lliçons per ‘desescalar’

El símil alpinista, tan pronunciat últimament pels ‘madriles’ en el conflicte català, és trampós

- JOSEP MARIA Ureta Periodista.

«El 1989, Jordi Canyameres i Quico Dalmases intentaven el Dhaulagiri per la ruta txecoslova­ca. El sisè dia, a 7.600 metres, el temps va canviar de sobte. Al límit de les seves forces, van haver de prendre una decisió totalment personal: com volien morir. Quico va optar pel cim i Jordi, per baixar per un vessant de la muntanya que no coneixia».

Aquella aventura himalaista de fa 30 anys que el president de la Unió Excursioni­sta de Vic, Jaume Anglada, rememorava fa uns dies, en un centre cívic del Montseny, com a exemple de previsió en esports d’alt risc, a diferència dels d’aventura que tot just requereixe­n entrenamen­t, va acabar amb la desaparici­ó eterna de Dalmases i amb la salvació de Canyameres amb part de les seves extremitat­s congelades. En aquesta mateixa capacitat d’adaptació s’inscriu la decisió de Ferran Latorre, també de Vic, que el 1999 va haver d’abandonar l’assalt al Gashembrun 1 per falta d’informació meteorològ­ica. Molt a prop, al Gashembrun 2, una cordada basca va fer cimera gràcies a disposar de dades meteorològ­iques. Més tard, el 2015, Latorre va poder coronar el Gashembrun 1, el seu novè vuitmil amb el suport d’una cordada multinacio­nal. El previsor Latorre és un dels comptats alpinistes que ha trepitjat els 14 vuitmils del planeta.

Les metàfores d’escaladors, utilitzade­s amb poc encert per polítics i opinants, com abans es va fer amb les marineres, inunden el nostre guinyol de comunicaci­ó escumosa. I, després del no pronostica­t canvi polític espanyol en 15 dies, tornen els símils himalaiste­s a càrrec del contenciós català, i d’altres acampades propiciade­s pel PP. A tanta diligència a rescatar temes pendents pel Govern Sánchez l’anomenen desescalar. Si us plau, no insultin els escaladors: saber renunciar a l’atac final del cim esperant un temps favorable és descendir a campaments assentats a 6.000 o 7.000 metres. No és abandonar.

LA TRISTA

experiènci­a de Dalmases, en contrast amb la de Canyameres, i la de Latorre de 1999, conviden a tornar al resguard del campament de les possibilit­ats de progrés polític, quan Sánchez ha recuperat el debat de com es pot viure en comunitat amb la vista posada en les municipals del 2019.

Es pot recordar la coincidènc­ia amb què a finals de maig el Cercle d’Economia va aportar un dels documents més sòlids que s’han elaborat per desembussa­r el contenciós entre Catalunya i la pitjor versió del centralism­e. Una ruta innovadora que acumula una infinitat de dades climàtique­s. El títol del document no és per tirar coets en vigila de Sant Joan (Proposades per millorar la convivènci­a i l’autogovern), però és un dels millors pronòstics per saber explorar altres vies d’accés al cim que desitja la nova majoria del catalanism­e. No és per desanimar (o sí), però aquest text es basa en una sessió del Cercle del 4 d’abril en què nou catedràtic­s de diverses universita­ts espanyoles –des del molt influent Santiago Muñoz Machado fins a, ¡sí!, Francesc de Carreras– van presentar les seves idees sobre com els catalans podrien sentir-se còmodes en un altre Estat de dret constituci­onal.

Una ruta de només nou folis. Proposa que s’acordi un nou Estatut complement­ari de la Constituci­ó espanyola, però que aculli i blindi totes aquelles competènci­es que ningú, mai de la vida, pugui inferir (en el sentit de causar mal) des del poder centralist­a. L’acollida d’aquesta meritòria proposta ha estat la previsible: entre el rebuig, amb la matriu d’aquells militars africanist­es del 36 que encara domina l’opinió centralist­a; i d’altra banda, l’entossudim­ent dels qui des de les drassanes actives amb rumb a Ítaca estan convençuts que no atacar el cim de la república immediata, desatenent la meteorolog­ia, és poc menys que traïció. Encara

que alguns periodiste­s d’informació econòmica i política encara qualifique­n el Cercle de «lobby empresaria­l» –no comproven que en la seva junta dominen els acadèmics (filòsofs i historiado­rs inclosos)– el que proposa aquest document és bona referència, que a l’Himàlaia cal anar amb escaladors experts, o sigui, saber distingir entre risc i aventura.

Fora d’això, el maliciós terme desescalar, tan pronunciat últimament allà pels madriles és, com sempre, trampós: així es refereixen els metges per retirar l’excés de fàrmacs. O sigui, proposen tornar al camp base i tornar a casa. Mal consell per a un país d’himalaiste­s amb experiènci­a. Acampar en la malenconia, com deia Jorge Wagensberg, és com alegrar-se d’estar trist.

El Cercle ha aportat un text per desencalla­r el contenciós entre Catalunya i el centralism­e

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain