El Periódico - Català

La teva cadira t’està matant

- JULI Capella

«Mentre l’home descansa, la cadira treballa», deia Mendini per definir l’objecte icònic occidental per antonomàsi­a. Quan el primat va baixar de l’arbre i es va posar dret, va aconseguir alliberar les mans i així progressar, però d’altra banda, va quedar sempre una mica amb falta de suport. Així va desenvolup­ar les natges del cul, com a primer seient incorporat de sèrie, per basar-se a terra. I després més endavant la cadira. Els primers vestigis són els trons egipcis, després les cadires gregues (hédra, càtedra) i romanes

(sella). Van desaparèix­er durant segles a l’edat mitjana, per tornar amb el renaixemen­t, reservades només per als acabalats. La revolució industrial del segle XIX la va popularitz­ar per a tot el món –«una màquina per asseure’s», va dir Le Corbusier– i avui cada persona disposa d’algunes.

El problema és que li hem agafat el gust, actualment passem asseguts unes 12 hores al dia. Al transport, a l’oficina, menjant o veient la tele. Hem passat de l’homo erectus a l’homo sedentariu­s de forma abrupta. I estar mal asseguts ens està matant. La proliferac­ió a cada cantonada de fisioterap­eutes, quiropràct­ics i massatgist­es, no són més que la punta de l’iceberg del mal que s’acosta. Un objecte útil convertit en enemic.

Una cosa similar passa amb l’automòbil, producte necessari però perjudicia­l que cal redissenya­r. La solució per al bon seient són les cadires ergonòmiqu­es, regulables, que s’adaptin a les nostres necessitat­s corporals. Encara que algunes semblin aparells de tortura, poden salvar-nos de moltes malalties. N’hi ha ja fins i tot amb sensors connectats al nostre ordinador que ens corregeixe­n l’actitud. Però a més ens indiquen que cal aixecar-se sovint i fer més exercici. Arriba una generació de seients amorosos. És necessària una «rebel·lió dels objectes», com indica l’eslògan de la flamant Barcelona Design Week d’aquest any, dissenys més amistosos i personalit­zats, a què agafem afecte i ens acompanyin i cuidin durant molt temps. Que no els hàgim d’esperar asseguts.

La solució és el seient ergonòmic, regulable, adaptat a les necessitat­s del cos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain