El Periódico - Català

L’oposició turca s’uneix per desbancar del poder Erdogan

Els partits contraris al Govern podrien aconseguir el control del Parlament Els sondejos indiquen que hi haurà una segona volta en les presidenci­als

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Quan el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va convocar eleccions anticipade­s fa un mes, s’esperava un passeig tranquil i la continuaci­ó del seu mandat presidenci­al, aquesta vegada amb més poders que mai. L’oposició, eternament dividida i desorganit­zada, no hi tindria res a fer, devia pensar. Seria una victòria fàcil. Però a una setmana de la celebració de les eleccions presidenci­als i legislativ­es, els seus càlculs sembla que han fallat. Tres partits de l’oposició –socialdemò­crata i secular (CHP), ultranacio­nalista i conservado­r (IYI Parti) i islamista (SP)– s’han unit en coalició amb l’únic objectiu de destronar Erdogan. Fa uns mesos, ningú no pensava que ho poguessin fer. Ara les seves possibilit­ats semblen reals.

En els comicis legislatiu­s, les enquestes indiquen que el Parlament pot canviar de color. L’AKP d’Erdogan va camí de perdre’l. «L’oposició té una enorme possibilit­at d’aconseguir la majoria parlamentà­ria, la qual cosa dificultar­ia molt una hipotètica presidènci­a d’Erdogan», explica l’analista Ilke Toygür, membre del Real Instituto Elcano, unthink tank de Madrid. Els sondejos atorguen a la coalició del president turc prop d’un 46% dels vots. A l’opositora, un 40%, xifra a la qual caldria sumar el resultat del partit liberal prokurd HDP, al qual les enquestes li donen un 12%. Aquest partit ja ha dit que mai donarà suport a la coalició d’Erdogan: el seu presidenci­able, de fet, fa un any i mig que és a la presó. És acusat pel Govern turc de terrorista i aliat del PKK.

Quant a la carrera a la presidènci­a, Erdogan és molt popular entre els sectors conservado­rs i nacionalis­tes, tot i que el candidat del partit socialdemò­crata turc, CHP, el seu principal rival, està aplegant cada vegada més seguidors. Els votants de MuharremIn­ce estanentus­iasmats. «Segur que guanyarem. Ince és el millor candidat que hem tingut mai. Les eleccions no són justes, però guanyarem», diu Zübeyde, que es declara una autèntica fan incondicio­nal d’Ince.

Tret de molt poques excepcions, els mitjans de comunicaci­ó estan sota control absolut del Govern. Durant la campanya a la televisió, Erdogan i la seva coalició han acaparat gairebé tots els minuts. Els opositors apareixen en molt poques ocasions. Els prokurds de l’HDP, cap. «El joc electoral turc és injust, però hi ha unes regles marcades i el partit es juga sota aquests paràmetres. Turquia no és Rússia o Egipte. Si perdés, Erdogan acceptaria la derrota», explica Toygür.

Si no aconseguís el 50% dels vots en la primera volta de les presidenci­als, Erdogan s’hauria d’enfrontar a un altre candidat en una segona volta que se celebraria dues setmanes després. Les enquestes donen el president prop del 48% del vots, i a Ince, el 29%. «En cas de guanyar la majoria al Parlament, com sembla possible, Ince anirà molt motivat a la segona volta. Hi ha possibilit­ats de canvi», diu l’analista.

/Molts opositors ÚLTIMA OPORTUNITA­T veuen aquests comicis com l’última oportunita­t per enderrocar Erdogan. El president turc, en canvi, les encara com l’entrada definitiva al sistema presidenci­alista aprovat en referèndum l’any passat. Si guanya, serà el president amb més poder i que més ha durat en el càrrec des de Mustafa Kemal Atatürk, el fundador del país i un semideu a Turquia.

Les ciutats turques estan empaperade­s amb banderes i pòsters, i furgonetes dels partits carregades amb megàfons martiritze­n la població amb cançons la lletra de les quals consisteix només en el nom del seu candidat. «És la primera vegada en la meva vida que estic il·lusionada per la política. Sembla que podrem derrotar Erdogan», diu Elif, una jove turca.

Membres de l’AKP d’Erdogan ja han dit que, en cas de perdre el Parlament, estudiaran convocar eleccions de nou. «El missatge que donarien no els beneficiar­ia gens –diu l’analista Toygür–. Repetir-les faria malbé molt el discurs democràtic del Govern. La societat turca és dinàmica i moderna; no acceptaria aquest tipus de coses».

 ?? EFE / ERDEM SAHIN ?? Una seguidora de RecepTayyi­p Erdogan porta la imatge del president a la funda del mòbil.
EFE / ERDEM SAHIN Una seguidora de RecepTayyi­p Erdogan porta la imatge del president a la funda del mòbil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain