El Periódico - Català

«‘Bye, bye, bye’, Recep Tayyip»

En els mítings del gran rival d’Erdogan, Muharrem Ince, se somia amb el canvi

- A. R. C.

Dues hores abans la plaça ja està plena. Venedors ambulants ofereixen ampolles d’aigua i una senyora es desmaia per la calor i el sol d’Istanbul. No hi ha una ombra on amagar-se, però, als congregats per veure Muharrem Ince, candidat a les eleccions presidenci­als turques pel partit socialdemò­crata CHP i principal rival del president Erdogan, els és igual. A set dies de la celebració dels comicis, aquí, tothom sembla ser feliç.

«És la primera vegada que sentim que Erdogan pot perdre unes eleccions i és tot gràcies a Ince, que és un candidat excepciona­l», diu Cenk, de 45 anys. Va armat, com gairebé tots, amb una bandera turca. Els megàfons anuncien que el candidat arribarà en res i Cenk parla, però està atent i va mirant a l’escenari. No se’l vol perdre. «Ince ha estat capaç de crear il·lusió i esperança. Estem farts d’Erdogan. Diem prou; s’ha acabat», afegeix.

Ja a l’escenari electoral, Ince agafa el micròfon, mentre la gent coreja el seu nom. «Turquia vol ser lliure, intel·ligent i oberta. El primer que faré quan arribi a la presidènci­a serà aixecar l’estat d’Emergència [que Erdogan va imposar després de l’intent de cop]. Durant els últims 16 anys Turquia ha viscut en la por. S’ha acabat», diu el candidat.

El socialdemò­crata Ince representa el sector laic de la societat turca. Com tots a Turquia és molt nacionalis­ta. Cita en diverses ocasions Mustafa Kemal Atatürk, el fundador de la república. Una de les seves promeses electorals és expulsar els refugiats sirians del país. «La nostra veu se sent i Erdogan l’escolta. El 24 de juny l’hi direm tots: ¡Bye, bye, bye, Recep Tayyip!», crida Ince. Frase que els assistents repeteixen durant diversos minuts.

Com Erdogan, en els seus discursos, Ince fa pauses, exhortacio­ns i crits al cel. Interactua amb el seu públic i hi discuteix. Crida algú a l’esce- nari i fa broma sobre el trànsit d’Istanbul. Els seus l’estimen. «¿Diem prou? ¡Sí! ¿Comencem una nova Turquia? ¡Sí!», diu un des de dalt; contesten tots des de baix.

Professor de física

Ince era un parlamenta­ri i professor de física poc conegut fa uns mesos. Va ser elegit, per sorpresa, candidat del seu partit. Ara tots el coneixen, l’odien o l’admiren. És una estrella a internet.

L’acte acaba i el candidat se n’ha d’anar ràpid. Dona quatre mítings al dia, 92 en total des que ha començat la campanya. El seu ajudant li dona un ram de roses i ell les va llançant tan lluny com la seva camisa arremangad­a li permet. Un èxtasi col·lectiu s’apodera de tots els presents. Les banderes demanen marejades que si us plau deixin de sacsejar-les, però la gent no les sent perquè ells mateixos han començat a cridar que nosaltres som els soldats de Mustafa Kemal i que Ince guanyarà. «Escolta’ns, Recep Tayyip. Adeu, Erdogan», coregen.

 ?? AP ?? campanya de Muharrem Ince, en un míting a Tunceli.
AP campanya de Muharrem Ince, en un míting a Tunceli.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain