El Periódico - Català

El PSOE planteja que el Govern traslladi les restes de Franco

El partit estudia avui que l’Executiu presenti una llei «com més aviat millor»

- PATRICIA MARTÍN

Set anys després que un comitè d’experts nomenat per José Luis Rodríguez Zapatero proposés treure Francisco Franco del Valle de los Caídos per convertir el mausoleu en un centre de memòria, l’executiva del PSOE reprendrà avui aquella iniciativa, que mai no va veure la llum perquè va arribar el PP al poder i la va guardar sota set claus. Ja en l’oposició, els socialiste­s van defensar en diverses ocasions la seva proposta i van presentar una reforma de la llei de memòria històrica que incloïa el trasllat de les restes del dictador i altres iniciative­s, que la direcció socialista estudiarà avui amb l’objectiu que, una vegada a la Moncloa, el Govern la impulsi «com més aviat millor». «Proposaré a l’Executiva que converteix­i la proposta en projecte de llei», assegura el secretari de Justícia i Nous Drets, Andrés Perelló.

Amb l’arribada al poder, els socialiste­s tenen almenys dues vies per promoure les proposicio­ns de llei registrade­s al Congrés aquesta legislatur­a. Que el grup parlamenta­ri continuï amb la seva tramitació a les Corts, com va passar la setmana passada amb la iniciativa destinada a augmentar la formació dels jutges en matèria d’igualtat, o que sigui el Govern central el que assumeixi la iniciativa, l’estudiï i presenti l’avantproje­cte de llei oportú. Aquesta via és més lenta, entre altres motius perquè implica que els òrganscons­ultius presentin elsinforme­s preceptius. No obstant, en un tema tan controvert­it com el que afecta la memòria històrica, el PSOE sembla decantar-se per aquesta segona via, que podria accelerar-se si s’opta pel reial decret.

SUPORTS EN EL CONGRÉS Sigui una o altra la via elegida, si l’Executiu impulsa al màxim el procés i no sorgeixen nous inconvenie­nts, el trasllat de les restes de Franco del Valle de los Caídos podria emprendre’s abans d’un any, per tant abans d’una possible convocatòr­ia electoral, ja que el Congrés va aprovar per 198 vots a favor i 140 abstencion­s una de les iniciative­s socialiste­s en aquest sentit. Podem recolza la proposta i la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assenyalar aquest diumenge que està «oberta a asseure’s» amb l’Executiu per «consensuar una solució» sobre el mausoleu franquista, ja que «cal passar d’una etapa de confrontac­ió a una de reconcilia­ció».

El PP, al contrari, va acusar els socialiste­s de tornar a la «confrontac­ió» de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero. En els seus anys de Govern, Mariano Rajoy va deixar sense pressupost la llei de memòria històrica, incloses les partides destinades a exhumar les fosses, i va vetar el març passat la reforma del PSOE, precisamen­t amb l’argument que suposava un augment de despesa.

Ara Sánchez té a les seves mans prendre la històrica decisió de tornar les restes del dictador a la seva família, perquè les enterri on cregui oportú i provar així de reinventar el monument franquista més gran i convertir-lo en un espai que convidi a la reconcilia­ció. VEDAT A LA FUNDACIÓ DEL DICTADOR Els tribunals han permès, a més, que s’iniciïn els treballs preliminar­s per exhumar combatents d’un i altre bàndol, que van ser portats allà sense el seu consentime­nt. D’altra banda, els socialiste­s volen que l’obertura de qualsevol fossa vagi a càrrec de l’Estat, que s’anul·lin els judicis franquiste­s, es prohibeixi l’apologia del franquisme i es modifiqui la llei d’associacio­ns a fi de deixar a la fundació Francisco Franco fora de joc.

 ?? DAVID CASTRO ?? El president del Govern, Pedro Sánchez.
DAVID CASTRO El president del Govern, Pedro Sánchez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain