El Periódico - Català

Les dues cares dels Badia

La figura del republicà Miquel Badia i el seu coqueteig amb l’estètica feixista és motiu de controvèrs­ia entre historiado­rs Va ser assassinat amb el seu germà per pistolers de la FAI

- JÚLIA REGUÉ XABI BARRENA

Els germans Badia van ser assassinat­s el 28 d’abril del 1936 al carrer de Muntaner de Barcelona en mans de pistolers de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). El blanc de l’atemptat era el Miquel; el seu germà el Josep va ser tirotejat a l’auxiliar-lo. El seu assassinat és el màxim exponent del foc obert entre escamots ultranacio­nalistes i anarcosind­icalistes en una Catalunya a les portes de la guerra civil. Part de l’independen­tisme encara el recorda, i l’homenatja amb ofrenes el dia de la seva mort. Però la seva figura genera controvèrs­ia entre els historiado­rs.

El Miquel (Torregross­a, 1906) es va unir al complot del Garraf amb poc més de 20 anys. Estava decidit a matar Alfons XIII durant la seva visita a Catalunya. Però l’atac va fracassar i va ser condemnat a 12 anys de presó, dels quals només en va complir tres perquè es va acollir a l’amnistia decretada després de la caiguda de Primo de Rivera.

Convençut de la necessitat d’agitar els carrers, i ja a sou de la Generalita­t republican­a, va impulsar les Joventuts d’Esquerra Republican­a-Estat Català (JEREC), una organitzac­ió que d’inici va ser utilitzada com a servei d’ordre als mítings, i que després es va reorganitz­ar com a escamots violents, especialme­nt contra anarcosind­icalistes de la FAI.

El 22 d’octubre del 1933 militants i simpatitza­nts de les JEREC van desfilar fins a Montjuïc vestits amb camises verd oliva i pantalons de vellut per celebrar un festival atlètic. L’estètica paramilita­r arrasava entre la majoria d’organitzac­ions polítiques de l’època. La majoria de partits, i fins i tot un sector d’ERC, va exigir a Francesc Macià que liquidés aquests escamots.

«El Miquel va estar reflectit per una estètica i modus operandi dels feixismes europeus, i per l’ús de la violència per liquidar l’oposició. Encara així, no es pot titllar de feixista perquè no hi ha proves documental­s. De fet, es va declarar diverses vegades antifeixis­ta», assenyala l’historiado­r Daniel Roig. Comparteix la reflexió un altre historiado­r, Agustí Colomines, i afegeix que «part de l’opinió pública avalava la duresa contra la FAI, organitzac­ió que titllaven de terrorista».

Tirotejos i detencions

El 1934 se li va encarregar «dirigir i vigilar» les oficines de la Generalita­t. Va combinar la seva feina amb una activitat incessant als carrers, i es va conjurar amb altres agents per acabar amb la FAI. Va participar en tirotejos i detencions, fins que el juliol del mateix any va ser nomenat cap d’Ordre Públic, des d’on va aplicar tècniques apreses a París i Londres.

La singladura dels Badia ha sigut freqüentme­nt utilitzada com a ariet contra ERC. El vicesecret­ari d’Acció Política dels republican­s, Eduard López, afirma com Colominas que fer una lectura «presentist­a» d’aquella època és un «error». I que pot girar-se en contra de molts. I encara que reco- neix «pràctiques dissonants» respecte als valors que defensa el partit, afirma que no comparteix que fos una mostra d’un suposat «protonazis­me català». Recorda de Badia que es va oposar a la dictadura de Primo de Rivera i que el seu funeral, multitudin­ari, «va ser una mostra de suport molt transversa­l».

«ERC no celebra cap acte en memòria seva. Ens limitem a homenatjar Francesc Macià, Lluís Companys, el Primer de Maig i el 14 d’abril», puntualitz­a López quan se li esmenta aquesta complicita­t del partit amb Badia. Preguntat el per què de la presència, a títol d’individual, de molts càrrecs republican­s, aventura que podria ser degut al «catalanism­e independen­tista insurrecci­onal que defensava Badia», en un context en què ERC era més federal.

Colomines rebutja que la seva figura sigui homenatjad­a: «Hi ha un sector minoritari del catalanism­e que parla de la nació com un ens abstracte que tendeix a reivindica­r individus a ultrança. En fan una abstracció i no totes les tradicions són acceptable­s. Per a mi els Badia no ho són», sentencia.

Per a Roig també suposa una «gran contradicc­ió», i insisteix que es pren el seu nacionalis­me més identitari. «Com que són personatge­s històrics, pots valorar la faceta que agradi més: o la polèmica desfilada del 1933 o el seu enterramen­t massiu. Tenen dues cares».

 ??  ?? Miquel Badia Figura polèmica.
Miquel Badia Figura polèmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain