El Periódico - Català

Diverses espècies de mamífers es fan nocturnes per sobreviure

L’amenaça de la presència humana empeny els animals a sortir a la nit L’activitat en hores sense llum ha crescut un 20% a les zones més humanitzad­es

-

En un món cada vegada més poblat, que animals i humans coexisteix­en en un mateix espai, les espècies salvatges s’emporten la pitjor part. Un estudi recent publicat a la revista Science destaca que són cada vegada més els animals que estan adoptant rutines nocturnes per sobreviure. Aquest canvi d’hàbits es deuria a l’amenaça de l’activitat humana al territori, fet que hauria portat moltes espècies a refugiar-se en la nit.

La investigac­ió, liderada per la Universita­t de Califòrnia-Berkeley, recopila les dades recollides per 76 estudis en els quals es van analitzar els hàbits de 62 espècies de mamífers de tot el món. Els resultats apunten que totes aquestes espècies, sense importar-ne la mida o el lloc en la cadena alimentàri­a, haurien adoptat la nocturnita­t com un mecanisme universal de supervivèn­cia. L’estudi destaca que la nocturnita­t dels mamífers ha augmentat de mitjana un 20% en zones d’alta pertorbaci­ó humana. A la pràctica, això es tradueix en el fet que animals que típicament desenvolup­aven la seva activitat uniformeme­nt entre el dia i la nit, ara han augmentat la seva rutina nocturna fins a un 68%.

Cada vegada menys zones

«Fins ara tan sols disposàvem d’estudis aïllats que parlaven de com aquest fenomen afectava diferents espècies. Aquesta investigac­ió apunta de manera contundent al fet que els animals estan adoptant rutines nocturnes per sobreviure a la presència humana», explica Ana Benítez López, investigad­ora del departamen­t de Ciències Ambientals de la Radboud University (Països Baixos).

«Per a aquestes espècies salvatges, cada vegada queden menys zones remotes on refugiar-se. Això els porta a alterar els seus patrons d’activitat per sobreviure. A la llarga, aquest procés pot portar a la desaparici­ó d’algunes espècies que no aconseguei­xin adaptar-se als hàbits nocturns», conclou la investigad­ora.

En un context en què el 75% de la superfície terrestre del planeta ha sigut modificada per l’activitat humana, els animals salvatges han anat quedant acorralats. En les pròximes dècades es preveu que, lluny d’aturar-se, l’empremta humana continuarà expandint-se, augmentant la pèrdua de biodiversi­tat i escurçant, encara més, l’hàbitat de les espècies silvestres. Per assegurar la seva supervivèn­cia, els animals salvatges s’han vist obligats a construir els seus propis refugis. En un primer moment, espacials, prenent distància física de l’activitat humana. Però més endavant, al veure que l’espai no era suficient per fugir del risc humà, prenent una distància temporal i refugiant-se en la nit.

Aquest mecanisme d’adaptació es tradueix en el fet que són cada vegada més les espècies que adopten una rutina nocturna per sobreviure a la presència humana. Si bé és cert que en la natura aquestes separacion­s espaciotem­porals existeixen per garantir la coexistènc­ia de les espècies en un mateix hàbitat, en el cas de la competènci­a entre humans i animals les conseqüènc­ies són portades a l’extrem. L’empremta humana al territori es tradueix directamen­t en un factor de risc per als animals.

 ?? LAURENT GESLIN ?? Un castor europeu explora el seu entorn a la ciutat francesa d’Orleans.
LAURENT GESLIN Un castor europeu explora el seu entorn a la ciutat francesa d’Orleans.
 ??  ?? Un teixó, en un cementiri londinenc.
Un teixó, en un cementiri londinenc.
 ??  ?? Uns senglars busquen menjar a Barcelona.
Uns senglars busquen menjar a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain