El Periódico - Català

Artemísia

- PERE

Una de les raons per les quals ens pot interessar el genoma d’una planta és perquè produeix alguna substància medicinal. És el cas de l’artemísia, una planta d’origen xinès de la qual s’acaba de publicar el genoma. El producte medicinal més conegut que n’extraiem és l’artemisina, un dels medicament­s que fem servir contra la malària.

El cas de l’artemisina és una història d’èxit de descoberta d’un producte medicinal a partir del coneixemen­t tradiciona­l. L’any 2015 la química xinesa Tu Youyou va guanyar el premi Nobel per la seva tasca d’extreure l’artemisini­na, caracterit­zar-la i demostrar que era el principi actiu de l’artemísia, planta que havia estat utilitzada al seu país contra la malària. Actualment és un dels principals medicament­s que tenim per combatre aquesta malaltia, que afecta centenars de milions de persones cada any. La producció mundial d’artemisini­na és limitada tant perquè la planta creix en regions molt

La substància contra la malària se sintetitza només als pèls de la fulla de la planta

concretes com perquè la substància és sintetitza­da només en els pèls de la seva fulla. També seria interessan­t trobar altres productes relacionat­s amb ella perquè ja apareixen casos de malària resistents a aquest medicament.

L’artemísia no té un genoma senzill. És una planta de la família de les asteràcies de les quals només coneixem el genoma del girasol. De la feina que ha fet un grup de científics xinesos resulta que és un genoma molt variable i amb gairebé el doble de gens que moltes de les espècies vegetals estudiades. Hi han descobert un bon nombre de gens relacionat­s amb la síntesi de compostos relacionat­s amb l’artemisini­na. Fins ara s’han provat diferents alternativ­es per tenir una producció adequada d’aquest agent contra la malària. S’ha assajat la seva síntesi química, en llevats o en altres plantes, transferin­t-hi els gens de síntesi de l’artemisini­na, però resulta cara. També s’ha provat d’obtenir plantes amb més pèls a les fulles. El nou genoma hauria de ser una eina útil per explorar les estratègie­s més apropiades.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain