El Periódico - Català

Fins i tot el senderisme i la llum es perceben com a riscos

-

La principal hipòtesi que estudien els investigad­ors per explicar aquest canvi de conducta dels mamífers que opten per viure de nit és la por. Una por que portaria els animals a percebre la intrusió humana com un risc per a la seva pròpia supervivèn­cia. Deixant de banda activitats letals com ara la caça i la persecució, la investigac­ió apunta que fins i tot les intrusions menors són advertides com un perill per part dels animals. Senderisme, construcci­ó d’infraestru­ctures i fins i tot indicis de contaminac­ió lluminosa són vistes per aquests animals com un risc.

Per explicar aquest fenomen, els investigad­ors han encunyat el terme superdepre­dador per fer referència a la percepció del rol dels humans per part dels animals. Aquesta por de l’omnipresèn­cia humana al territori acaba afectant, d’una manera o d’una altra, tots els animals. Teixons, castors, senglars, sarigues, cérvols, coiots, antílops, elefants i fins i tot tigres alteren els seus hàbits per evitar la presència humana. I adaptar-se a la nit implica modificar les seves rutines d’alimentaci­ó, caça, reproducci­ó i descans.

Aquest canvi pot posar en risc la seva supervivèn­cia, la qual cosa podria desencaden­ar en una cascada tròfica. És a dir, canvis en la jerarquia i cadena alimentàri­a de moltes espècies. «Les que s’adaptin millor a la nit es podrien convertir en les dominants, i d’altres, acabar desapareix­ent», explica Benítez-López. És a dir, una competició entre espècies en la qual els humans imposen les normes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain