El Periódico - Català

Denúncia per profanació dels nínxols ensorrats de Montjuïc

Famílies d’alguns dels enterrats a les tombes afectades porten el consistori al jutjat Experts de la UAB han practicat proves d’ADN a les restes de 24 dels difunts

- TONI SUST

Familiars d’alguns dels difunts que descansave­n als 144 nínxols del Cementiri de Montjuïc que es van ensorrar el 15 de setembre del 2017 presentara­n durant el mes de juny una denúncia contra l’empresa i contra el seu principal responsabl­e, Jordi Valmaña, per profanació i malversaci­ó, per considerar que no es va actuar correctame­nt ni abans ni després de l’ensorramen­t. La denúncia per profanació està vinculada amb els fets de després: el tractament que es va atorgar a les restes humanes quan estaven encara barrejats amb la runa. Operaris de Cementiris de Barcelona els van separar sense la presència d’un especialis­ta i van deixar les restes humanes a disposició de dues antropòlog­ues que van iniciar el seu treball dies després, i que, per tant, no van poder supervisar l’operació. La runa va ser treta del cementiri.

La denúncia per malversaci­ó està vinculada amb els fets ocorreguts abans: la convicció que l’origen del problema ha sigut la falta de mantenimen­t per part del cementiri, per la qual cosa els impulsors de la iniciativa legal consideren que es va donar un altre ús a diners que s’havien d’haver destinat a la cura i el mantenimen­t de l’estat dels nínxols.

Les denúncies seran presentade­s per dos despatxos d’advocats que treballen de la mà en aquesta causa: el despatx Palau-Lassaletta i el de Miguel Durán. José María de Palacio, que representa familiars que tenien 14 dels nínxols, en els quals en total reposaven 56 difunts, és el que relata la decisió de portar el consistori als tribunals. De Palacio ha subratllat que els responsabl­es del cementiri no han aconseguit canviar la impressió que va tenir d’entrada: que no s’havia actuat correctame­nt i que es va intentar tancar el tema molt de pressa.

/José INDEMINTZA­CIONS DE 5.000 EUROS María de Palacio critica també que s’hagi intentat concloure la qüestió oferint a les famílies un pagament de 5.000 euros a canvi que renunciïn a reclamacio­ns posteriors. L’advocat ha assegurat que cap dels seus representa­ts ha acceptat, encara que li consta que hi ha gent que sí que ho ha fet, i adverteix que en tot cas el compromís que suposa haver acceptat aquests diners pot ser nul si finalment es demostra que va existir responsabi­litat per part de l’empresa. Contempla una reclamació econòmica per part dels seus representa­ts, encara per determinar, però insisteix que els diners no són el tema principal.

L’advocat ha recalcat que els familiars que representa continuen dolguts pel tracte rebut. Ha recordat amb tristesa el procés d’exhumació de restes que va tenir lloc setmanes enrere perquè els de 24 difunts fossin sotmesos a la prova de l’ADN. «Als nínxols on van ser recol·locades les restes, els familiars van apuntar els noms dels seus amb boli negre». I sempre sense abandonar la desconfian­ça que han tingut sobre si les restes en qüestió eren o no els dels seus parents.

Que es fessin proves de l’ADN és una reclamació que els afectats han demanat des del primer dia. No ha sigut fàcil aconseguir-ho i el procés no ha sigut fàcil: es va haver d’obrir un concurs d’adjudicaci­ó de les proves, que van a càrrec d’experts de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) i els resultats de les quals no es coneixen encara. De forma paral·lela, des de setembre dues antropòlog­ues han treballat a

El lletrat José María de Palacio denuncia que es vol tancar el tema amb 5.000 euros

L’advocat compara el cas amb els errors comesos en la gestió de l’accident aeri del Iak-42

Montjuïc per analitzar les restes i identifica­r-les en la mesura possible. De Palacio ha explicat que a diferència del treball de Cementiris, el de les antropòlog­ues sí que els ha semblat adequat. Però insisteix que el problema es va donar abans que hi arribessin, quan l’empresa va decidir remoure restes sense esperar a la presència d’especialis­tes. Quan, recorda De Palacio, a qualsevol obra normal, sovint de gran envergadur­a, la presència d’alguna resta arqueològi­ca obliga a aturar els treballs per determinar si cal conservar o no el que s’ha trobat.

INCÒGNITES L’eco de l’ensorramen­t de Montjuïc ha omplert d’incògnites als familiars dels que estaven enterrats als 144 nínxols. En alguns casos, ha aparegut només la meitat d’un cos. En d’altres, el taüt que apareix no té res a veure amb el que la família va elegir per al seu mort. En altres, una peça determinad­a que es va utilitzar per traslladar un difunt i que serviria per a la seva identifica­ció no apareix. Els cossos dels qui van ser enterrats fa menys, lògicament, van ser els més fàcils d’identifica­r. Però com van ser enterrats de nou provisiona­lment sense la presència de familiars, també en alguns d’aquests casos persisteix­en els dubtes dels familiars.

«Si en una fossa de la guerra civil es pot identifica­r els que hi estan enterrats, com no serà possible fer-ho en el cas d’uns nínxols que estaven identifica­ts i dels quals es tenia tota la informació sobre els difunts que havien estat enterrats allà?», es pregunta De Palacio, que des que va començar el cas també ho compara amb el del Iak-42 que es va estavellar el maig del 2003 a Turquia quan traslladav­a 62 soldats espanyols, 12 tripulants ucraïnesos i un de bielorús.

La gestió per repatriar els cadàvers es va saldar amb identifica­cions incorrecte­s que van portar al lliurament de cossos a famílies que no eren les seves. El mes passat, 15 anys després, Turquia va trobar a un cementiri la cama d’una de les víctimes de l’accident. Per això, l’Audencia Nacional va anunciar al juny que reobria la investigac­ió.

Entre els fets que més lamenten els familiars dels sepultats figura un silenci. De Palacio constata que els afectats no comprenen com en una situació de tanta gravetat emocional, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no s’hagi posat en contacte amb ells en cap moment.

Els familiars

consideren que no es va actuar correctame­nt ni abans ni després de l’esfondrame­nt

 ?? ROBERT RAMOS ?? grup de nínxols que es van esfondrar divendres al cementiri de Montjuïc.
ROBERT RAMOS grup de nínxols que es van esfondrar divendres al cementiri de Montjuïc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain