El Periódico - Català

El 24 continuarà ‘okupat’

La nova ruta volia evitar ser una llançadora turística de Sant Antoni al Park Güell, però segons els veïns agreuja el problema

- FELIPE VALENZUELA

La implantaci­ó de quatre noves línies d’autobusos, la D50, la V9, la V33 i la 52, la modificaci­ó dels recorregut­s de la 24 i la 60 i l’eliminació de la 42, la 50, la 51, la 66 i la 143, que un centenar d’informador­s començaran a explicar aquesta setmana i que entrarà en vigor el 25 de juny, no ha estat ben rebuda al barri de Can Baró, a les portes del Park Güell. El bus 24, que porta del centre al seu barri, fa temps que es va convertir en un bus turístic barat per als visitants del parc dissenyat per Gaudí, on pateixen per fer-se un lloc. I la nova ruta, que teòricamen­t havia de pal·liar aquest fenomen, fins i tot l’agreujarà, segons la comissió sobre mobilitat de Plataforma Can Baró.

La nova ruta del bus 24 passa de començar al Paral·lel a iniciar el seu recorregut a la plaça de Catalunya. «Allà és on pugen els grups de turistes que van fins al Park Güell, i no estem parlant de dos o tres turistes, sinó de grups que van de 10 a 25 persones i cal aguantar 24 parades fins que en baixin en massa», haexplicat José Luis Petreñas.

Fins ara, el truc que utilitzave­n per evitar trobar-se l’autobús a vessar ja és tradició: l’esperen a la plaça Universita­t o per la zona de Sant Antoni perquè, almenys, la gran quantitat de turistes que després pugen a la plaça de Catalunya, quan irrompin a l’autobús, ja se’ls trobin còmodament asseguts. Però ara això ja no serà possible per una modificaci­ó que fonts municipals asseguren que es va fer precisamen­t per evitar la massificac­ió de turistes: «El canvi en el trajecte es va implantar per impedir un enllaç turístic entre el mercat de Sant Antoni i el Park Güell». L’ajuntament també ha explicat que el canvi en el recorregut ha aconseguit augmentar en un 15% l’eficiència del vehicle. «Hi ha un 15% més de pas de bus cada hora i, per tant, es poden transporta­r un 15% més de passatgers».

La Plataforma Can Bar, no obstant, ha assegurat que la modificaci­ó convertirà encara més el bus 24 en el transport oficial dels turistes i proposen implantar una llançadora que, cobrant, estigui pensada específica­ment per als visitants. «Així evitarien agafar el bus que utilitzem els veïns», han explicat. L’entitat també assegura que l’em- presa municipal de transport públic ha demostrat en aquest cas poca preocupaci­ó per la vida veïnal. «No es té en compte que moltíssima gent agafa el bus per fer vida quotidiana. O que van amb carros, amb cotxets, amb pressa perquè han d’anar a treballar o cansats perquè tornen de la feina».

Transbord obligat

Els veïns pujaven abans de la plaça Catalunya, però ara el trajecte comença just allà

El canvi en el trajecte obliga els usuaris a fer transbord per a un recorregut que abans era directe.. «Ens va molestar per la nostra falta de participac­ió. No es tenen en compte els paràmetres de vida dels veïns, i per molt modern que sigui el bus no respon al que necessiten elsbarcelo­nins», afirma Petreñas. «Ens obliguen a fer transbord sense tenir en compte la gent gran, la pressa dels usuaris o si plou o fa sol».

Fonts municipals han confirmat que la nova xarxa d’autobusos ortogonal implica una «transforma­ció important per fer-la més eficient, i això obliga a establir recorregut­s que siguin tan rectes com sigui possible». Una de les solucions que aporta l’ajuntament és l’ús del bus D50, el trajecte del qual reforça el transport entre Paral·lel i plaça Catalunya, i alhora beneficia els barris de l’Eixample i Nou Barris.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Passatgers ocasionals La part posterior d’un autobús de la línia 24, sempre atapeït de turistes.
ALBERT BERTRAN Passatgers ocasionals La part posterior d’un autobús de la línia 24, sempre atapeït de turistes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain