El Periódico - Català

Veïns del Raval plantegen un projecte alternatiu a Drassanes

- HELENA LÓPEZ

La plataforma veïnal Salvem les Drassanes ha passat de la defensa a l’atac. Després d’una llarga lluita contra la construcci­ó de dos hotels de luxe als solars del Portal de Santa Madrona, avui paralitzat­s, els veïns organitzat­s van presentar dissabte passat un projecte alternatiu en el qual plantegen recuperar la vivenda social prevista per a aquest sector en el pla especial de reforma interior (PERI) del Raval del 1985. «En aquests solars s’ha fet històricam­ent una política urbanístic­a com si ningú no visqués aquí. Com si la gent no habités les seves cases, ni comprés, ni passegés, ni s’assegués a parlar amb els seus veïns», apunta el comunicat que van fer públic, en el qual recorden com es va eliminar el Mercat del Carme, es van suprimir les 66 vivendes socials previstes en el PERI del 1985 i es va estar a punt de permetre aixecar dos hotels de luxe.

Després de la negativa del govern de Colau de donar la llicència a la promotora –decisió que va portar als tribunals la regidora d’Urbanisme, Janet

Aspiren que al solar s’hi construeix­in vivendes de lloguer i un mercat

Sanz, tot i que la causa va ser arxivada–, la plataforma veïnal considera que és el moment de recuperar l’espai per als veïns. «Que es modifiqui en profundita­t un pla urbanístic nociu i es repensi l’espai en clau veïnal; de barri», prosseguei­x el manifest. En aquest context, enceten la campanya #VolemEls66­iMés, en la qual plantegen algunes idees per a l’espai, «en una proposta completame­nt oberta», van insistir dissabte en la festa veïnal organitzad­a al solar per tornar a omplir-lo de vida comunitàri­a.

A més dels 66 pisos –en règim de lloguer social i que promoguin l’arrelament i la diversitat–, proposen una placeta «pensada a escala de la gent» i el nou Mercat del Carme. «En vista del desert de botigues de proximitat en què s’ha convertit la zona i sota el règim de baixos de protecció oficial» plantegen que la planta baixa d’un dels edificis sigui un mercat, acompanyat d’un mercat de pagès setmanal. I la llista de propostes per a l’espai segueix. Plantegen també un casal d’avis, i un espai polivalent d’ús veïnal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain