El Periódico - Català

Un elèctric Mèxic bat Alemanya

- RAÚL Paniagua

Un gol de ‘Chucky’ Lozano doblega la campiona en la primera gran sorpresa

La primera gran sorpresa del Mundial de Rússia va arribar en la quarta jornada. Alemanya, la vigent campiona, la selecció perfecta que va doblegar Messi a Maracaná i que va ridiculitz­ar el Brasil fa quatre anys, va estrenar la defensa de la seva estrella amb una rebolcada contra Mèxic (0-1). A l’estadi Lujniki, el mateix que va acollir la inauguraci­ó i que allotjarà la final del 15 de juliol, la poderosa selecció de Joachim Löw va patir un revés. Li queden els duels contra Suècia i CoreadelSu­d perrecuper­ar-se, però corre perill.

Les llàgrimes dels entusiaste­s mexicans que van atapeir l’estadi moscovita eren evidents. Ploraven d’emoció. La seva selecció, sempre generosa i solidària, es va imposar a aquest bloc que semblava indestruct­ible fa quatre anys. Però el futbol no té memòria. El temps avança, i Alemanya, encara que continua sent una excel·lent formació, ha perdut referents d’aquell èxit com Lahm, Schweinste­iger i Klose. Altres de les seves estrelles ronden o són a la trentena. És el cas de Hummels, Boateng, Özil o Müller. La campiona s’ha fet gran, però ningú no hauria d’enterrar-la. El desafiamen­t de repetir títol, una cosa que no s’aconseguei­x des del Brasil (1958 i 1962), ha anat creixent.

El Canta y no llores va retrunyir per tota la capital russa aquest diumenge. ¡Quina afició tan meravellos­a que és la mexicana! Més de 40.000 aficionats van acompanyar la Tricolor. Van connectar bé amb els germànics conformant una festa total de colors i bon rotllo, un exemple del que ha de ser sempre un partit de futbol d’un Mundial.

MASSA ESPAIS A la gespa mai es va intimidar el combinat centreamer­icà. El professor Osorio va plantejar amb intel·ligència el partit i va trobar una mina al carril dret germànic. Kimmich es va veure desbordat. Müller, més pendent de caure al centre a la recerca del gol que d’ajudar el lateral, tampoc no el va assistir gaire i l’elèctric Hirving Lozano va créixer per aquella zona. Els centrals també van patir molt amb les pilotes a l’esquena.

Els mexicans es van oblidar del rebombori previ a la cita mundialist­a, inclòs un escàndol sexual que va agitar el país, i van jugar amb l’entusiasme de sempre. També amb frescor, el contrari que Alemanya, que es va limitar a buscar el xut llunyà per la seva falta de clarividèn­cia.

No s’havia complert ni un minut quan Boateng va haver de creuar-se miraculosa­ment per evitar el gol de Lozano. Més punteria va tenir després l’extrem del PSV Eindhoven, que va re-

Els germànics van topar dos cops amb els pals, però van estar lluny de la seva millor versió

tallar de forma magistral davant d’Özil i va causar l’èxtasi a les grades al batre Neuer. Els crits de «Chucky, Chucky», sobrenom amb què es coneix el jugador format al Pachuca, van arribar a Amèrica.

Alemanya va reaccionar amb una falta al travesser de Kroos tocada també per Ochoa (m. 38), però la campio-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain