El Periódico - Català

El nou talent català debuta en els Premis Max

I La Calòrica destaquen en la gran cita de les arts escèniques

- MARTA CERVERA

El nou talent català debuta avui en els Premis Max. La coreògrafa Ariadna Montfort aspira a Millor espectacle de dansa per Moaré, una de les sorpreses de l’últim Grec, i la companyia La Calòrica, a Millor espectacle revelació per l’aclamada Fairfly. La cerimònia dels Premis Max servirà també per presentar oficialmen­t al sector de les Arts Escèniques el nou ministre de Cultura i Esport, José Guirao, que va prendre possessió del seu càrrec en substituci­ó de Màxim Huerta dijous passat.

La gala organitzad­a per la Fundació SGAE canvia de seu cada any. Aquesta 21a edició, la cerimònia se celebra a Sevilla. És la tercera ocasió per a la capital andalusa, que acull l’esdevenime­nt al Cartuja Center CITE, dirigit per l’autor i director Alfonso Zurro i presentat per l’actriu i humorista Cristina Medina, famosa pel seu paper de Nines a la comèdia La que se avecina, de Telecinco.

El públic serà l’eix de la gala, amb guió de Juan Carlos Rubio i una moderna i conceptual escenograf­ia de Curt Allen Wilmer. «Volem una gala divertida, per gaudir-la, en què el públic no quedi en la part aliena i jugui un paper important», va dir Zurro. «Li donarem la paraula, les actuacions se celebraran al seu voltant i l’escenari comptarà amb un únic mirall que projectarà les imatges del pati de butaques».

Com a favorits en aquesta edició parteixen els muntatges teatrals Ricard III, L’ànec salvatge i Los Gondra (una historia vasca) i la coreografi­a La desnudez, de Daniel Abreu. Tots opten a diversos guardons.

Ricard III, de Shakespear­e, dirigit per Xavier Albertí, aspira a tres premis: Millor adaptació o versió d’obra teatral (Lluisa Cunillé i Joan Sellent), Actor protagonis­ta (Lluis Homar) i Millor disseny de vestuari (María Araujo). Homar es disputarà el guardó al Millor actor amb Iñaki Rikarte, per Soka, i Nacho Sánchez, per Iván y los perros. I Julio Manrique, amb L’ànec salvatge, d’Ibsen, competeix a la Millor direcció d’escena amb Mireia Gabilondo, per Último tren a Treblinka, i Alfonso Zurro, per Luces de bohemia. L’ànec salvatge, premiat als Butaca, també opta a Millor espai escènic, pel disseny de Lluc Castell.

La millor actriu s’elegirà entre Marta Angelat (Davant la jubilació), Kitti Manver (Sensible) i Pilar Gómez (Emilia). Fairfly, de La Calòrica, aspira a Espectacle revelació, i el seu autor, Joan Yago, figura entre els finalistes com a Actor revelació. Competeix amb les obres Broken lines i Maldito otoño, de La Subterráne­a.

La denudez DANSA/Daniel Abreu i –candidat a Millor espectacle de dansa, Millor coreògraf i Millor ballarí– és finalista a Millor intèrpret de dansa, on competeix amb la ballarina i coreògrafa catalana Marta Carrasco, per Perra de nadie, i la bailaora Eva Yerbabuena (Apariencia­s).

De les 19 categories a concurs, aquest any hi ha tres Max especials. El veterà dramaturg i director teatral José Sanchis Sinisterra recollirà el Max de Honor per la seva carrera. El premi Aficionat o de Caràcter Social recau en la companyia Danza Mobile, i el Max Especial del Públic se l’endurà Joc de xiquetes, d’Adrián Novella per a Bullanga.

 ?? EL PERIÓDICO ?? Escena del muntatge ‘Fairfly’, de La Calòrica.
EL PERIÓDICO Escena del muntatge ‘Fairfly’, de La Calòrica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain