El Periódico - Català

Video Instan es trasllada

- Ramón De España

Vaig acudir divendres amb cert complex de culpa a la festa de comiat al mític Video Instan del carrer d’Enric Granados, que es trasllada Viladomat amb Rosselló, encara que no celebrarà la inauguraci­ó fins al setembre. Aquest complex de culpa és perquè jo tampoc he contribuït gaire últimament a les finances del primer videoclub de Barcelona, tret de pagar la meva modesta quota d’abonat. Com altres, he caigut en mans de les plataforme­s d’streaming, i les visites gairebé diàries al Video Instan de tants anys, sobretot a l’era VHS, s’han anat esllanguin­t gradualmen­t, contribuin­t que els responsabl­es del negoci no puguin fer front al lloguer trastornat–¡una pujada del 250 % sobre la renda habitual! Preparem-nos per a un nou Mango o un altre Yamamay– i traslladeu-vos a un racó més assequible de l’Eixample.

Per acomiadar-se com Déu mana de la seva selecta parròquia, l’hereva del negoci, l’optimista vocacional Aurora Depares–coneguda com a Aurora filla, ja que Aurora mare també rondava per allà i és una senyora adorable que exercia d’alegre contrapunt al seu marit, el senyor Jenaro, un cavaller correctíss­im, encara que de natural adust– va muntar un col·loqui entorn de La llibreria, d’Isabel Coixet, amb la directora.

No va ser una elecció a l’atzar. Com va explicar Aurora, la seva identifica­ció amb Florence Green, la protagonis­ta, era total. També ella es veu com a algú que només pretén tirar endavant un negoci cultural i veu que ho té tot en contra. En el cas d’Aurora, no es tracta de la maldat gratuïta d’uns provincian­s, sinó de l’evolució del mercat i el dret dels propietari­s a lucrar-se amb els seus immobles. Alguna ajuda de l’ajuntament no hauria vingut malament, ja que Video Instan és tota una institució de la ciutat, però la peculiar política cultural de l’administra­ció Colau prefereix subvencion­ar classes de twerking.

Video Instan va sobreviure a l’època en què els videoclubs queien com mosques i estic segur que ho farà al nou espai. Sempre hi ha alguna pel·li que no és a cap plataforma i que allà la tenen.

El local és tota una institució de la ciutat i no li aniria malament una ajuda de Colau

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain