El Periódico - Català

Òpera gratis a l’aire lliure

►Més de 100.000 persones en cinc països segueixen el ‘Liceu a la fresca’

- MARTA CERVERA BARCELONA

Més de 100.000 persones, segons el Gran Teatre del Liceu, van seguir dissabte als carrers i places la retransmis­sió gratuïta de l’òpera Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, interprera­da al coliseu aquella mateixa nit. El bon temps va acompanyar aquesta edició tan especial del Liceu a

la fresca en la qual, per primera vegada, l’òpera va arribar a gairebé 300 municipis de cinc països: Espanya, Portugal, França, Andorra i Itàlia.

Només a Barcelona, cinc pantalles van atreure prop de 5.000 espectador­s. Estaven situades a l’Arc de Triomf, la seu del districte de Nou Barris, el Centre Cívic de Sant Martí, la plaça Salvador Seguí del Raval i el Palau Robert de l’Eixample.

Més de 600 persones van seguir l’òpera a milers de quilòmetre­s, a la Fundació Gulbenkian de Lisboa i en places i carrers de Perpinyà, Escaldes Engordany (Andorra), Lleida o el passeig del Prado de Ciudad Real. A Madrid, gairebé 4.000 persones van omplir els escenaris de CaixaForum i la plaça Mayor. Des d’allà, Eva Sandoval va presentar el programa a La 2, amb Christina Scheppelma­nn, directora artística del Liceu.

Protagonit­zada per la soprano ucraïnesa Liudmila Monastirsk­a i el tenor nord-americà Gregory Kunde, aquesta versió de Manon Lescaut es trasllada a Ellis Island, l’illa a prop de Manhattan convertida en centre per controlar l’arribada d’emigrants als EUA. Va funcionar entre finals del segle XIX i mitjans del XX. El director escènic Davide Livermore aprofita que la trama acaba als EUA per donar un nou enfocament a la peça i recordar els espectador­s que molts dels seus avantpassa­ts van haver d’emigrar.

RECORD / La versió també intensific­a la visió del protagonis­ta masculí sobre la seva apassionad­a història d’amor incloent a l’escenari un actor que interpreta un vell Renato Des Grieux que recorda el que ha passat per acomiadar-se definitiva­ment del record de la seva estimada Manon, a qui mai va oblidar.

Alguns dels protagonis­tes van acudir a l’Arc de Triomf per saludar el públic al final de la retransmis­sió, presentada des d’allà per Carolina Rosich i Toni Puntí (Canal 33). Els va acompanyar el director musical Emmanuel Villaume, la directora del cor, Conxita Garcia, i el director del Liceu, Valentí Oviedo. ☰

 ?? LAURA GUERRERO ?? ►► Espectador­s a l’Arc de Triomf, disfrutant del Liceu a la fresca.
LAURA GUERRERO ►► Espectador­s a l’Arc de Triomf, disfrutant del Liceu a la fresca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain