El Periódico - Català

¿Per què pagaré més pel meu cotxe?

-

El problema, identifica­t com a industrial, és que el negoci de l’automòbil es veurà sacsejat i aquesta afectació arribarà al mateix consumidor. A partir d’ara, abans de comprar un cotxe nou s’ho pensarà dues vegades al veure moltes vegades incrementa­t el preu. ¿Per què? Doncs per un tema impositiu. Almenys a Espanya, on el govern així ho té estipulat.

Un vehicle amb motor de 2.0 litres dièsel o gasolina que actualment podia estar exempt de l’impost de matriculac­ió al no superar les emissions de 120 grams (segons la norma NDEC) pot passar a pagar ara un 4,75% més (que és el primer tram impositiu reflectit a Espanya) al variar els seus consums i emissions segons el nivell d’equipament. Com més equipament, més pes, més consum i més emissions.

La idea és aplicar un valor aproximat fins a l’1 de gener del 2019. Cada país tria el sistema per adaptar-se a la normativa europea. En el cas espanyol, la variació entre els dos mesurament­s pot estar en uns quatre grams per quilòmetre. Xifra suficient per saltar de tram. A més, el diferencia­l en alguns models podria ser entre l’11% més de CO2 i el 26% més en consums amb la nova norma.

Es calcula que a Espanya es van ingressar el 2016 per impostos de matriculac­ió un total de 328 milions d’euros, i amb la nova normativa WLTP l’increment que es donarà pot arribar als 250 milions d’euros més, tret que el govern adapti una nova normativa fiscal (una cosa que a priori no passarà). Fonts del sector vaticinen que aquest canvi pot provocar un descens del 7% de les vendes, un daltabaix notable en un moment econòmic positiu per a l’automòbil.

El canvi pot provocar un descens del 7% de les vendes, i això suposarà un sotrac notable

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain