El Periódico - Català

Els bancs centrals descarten que la criptomone­da supleixi els diners

El BIS adverteix que les monedes virtuals no poden garantir l’estabilita­t del seu valor Altres agents financers haurien d’aplicar les mesures macroprude­ncials

- P. ALLENDESAL­AZAR

es criptomone­des com el bitcoin poden tenir algunes utilitats, però també grans defectes que els impediran substituir mai els diners convencion­als. Així ho ha advertit aquest diumenge el Banc de Pagaments Internacio­nals (BIS), organisme amb seu a Basilea (Suïssa) que agrupa els 60 principals bancs centrals del món. Uns bancs centrals que són, precisamen­t, els responsabl­es mundials més grans de l’emissió dels diners tradiciona­ls, amb la qual cosa el seu missatge no deixa de tenir un component de reivindica­ció de la seva pròpia importànci­a.

La tecnologia descentral­itzada en què es basen els tokens digitals privats no pot reemplaçar el sistema de bancs centrals, plenament provat i segur. L’ús de les actuals criptomone­des es fa més laboriós així que augmenta el nombre d’usuaris, a diferència dels diners convencion­als, que funciona millor com més persones l’utilitzen i hi confien», ha argumentat l’organisme.

No és ni de bon tros la primera institució que alerta sobre les limitacion­s i riscos de les criptomone­des. Entre altres, l’Autoritat Bancària Europea (EBA), l’Autoritat Europea de Mercats i Valors (ESMA) i l’Autoritat d’Asseguranc­es i Pensions (EIOPA) van advertir el passat febrer als consumidor­s europeus sobre l’elevat grau d’especulaci­ó i el risc extrem d’invertir en aquestes divises virtuals. També el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) van alertar aquell mes que «hi ha un alt risc de pèrdua o frau» en les últimes ofertes d’inversió basades en aquestes monedes. A més, s’han registrat episodis d’elevada volatilita­t en les seves valoracion­s per l’alarma desencaden­ada al voltant dels mitjancers de compravend­a.

ESTABILITA­T DEL VALOR / En un informe significat­ivament titulat Criptomone­des: mirant més enllà de la moda, el Banc de Pagaments Internacio­nals ha volgut anar més lluny i oferir un nou enfocament per deixar clares les limitacion­s i perills d’aquests diners virtuals. L’argument principal és que l’essència dels diners de qualitat com a instrument per facilitar les transaccio­ns econòmique­s «ha sigut sempre la confiança en l’estabilita­t del seu valor».

«La manera provada, comprovada i resilient d’aportar confiança als diners en els temps moderns és la dels bancs centrals independen­ts. Això implica uns objectius convinguts: una política monetària i objectius d’estabilita­t financera clars; independèn­cia operaciona­l, instrument­al i administra­tiva; i rendició de comptes democràtic­a, per assegurar un ampli suport polític i legitimita­t. Els bancs centrals independen­ts han aconseguit àmpliament el seu objectiu de salvaguard­ar l’interès econòmic i polític de la societat a tenir divises estables», afirma el BIS.

GENERACIÓ DE CONFIANÇA Davant d’això, afirma, les monedes virtuals es basen en un sistema en què la generació de confiança en les mateixes no està centralitz­ada en una institució, com els bancs centrals, sinó que l’aporten els mateixos participan­ts a la xarxa, que han de verificar cada transacció, la qual cosa fa que el sistema sigui molt vulnerable. A més, afegeix, fins i tot encara que la confiança es pogués mantenir, la tecnologia necessària perquè el sistema funcioni suposa un consum d’energia molt ineficient mediambien­talment. I s’hi suma que com més participan­ts que hi hagi, més possibilit­ats hi ha que el sistema es col·lapsi, els pagaments es retardin i el valor de les monedes fluctuï.

El BIS també ha publicat un informe sobre les mesures macroprude­ncials per evitar noves crisis aprovades en els últims anys. «Encara que les mesures implantade­s fins al moment s’han centrat fonamental­ment en els bancs, s’haurien d’estendre a altres agents financers, incloses les gestores d’actius. Si bé els marcs macroprude­ncials reforcen la resiliènci­a del sistema financer, per si sols no han aconseguit evitar perillosos auges financers», adverteix.

 ?? AFP / LARS HAGBERG ?? Dos tècnics estudien l’extracció de bitcoins en l’empresa Bitfarms, al Quebec.
AFP / LARS HAGBERG Dos tècnics estudien l’extracció de bitcoins en l’empresa Bitfarms, al Quebec.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain